Як вам сезонна ідея – закрутити компот з липи на зиму?
Липа відома своїми лікувальними властивостями та приємним ароматом. Компот з липи – це чудовий спосіб зберегти її цілющі властивості на зиму.
Як зробити компот з липи на зиму та які продукти додати для більш насиченого смаку – читайте в матеріалі.
Зараз дивляться
Компот з липи на зиму: рецепт
Зауважте, квіти липи необхідно збирати в екологічно чистих місцях, якомога далі від доріг та промислових зон.
Інгредієнти:
- квітки липи – банка об’ємом 1 літр
- цукор – 500 г
- лимон – 1 шт.
- м’ята – 1 гілочка
- вода – 250 мл + 3 л
Як приготувати липовий компот:
- Квітки липи гарно промиваємо та викладаємо на друшляк, щоб вода стекла.
- У каструлю вливаємо 250 мл води, всипаємо цукор і варимо сироп. Час приготування сиропу – близько 10 хвилин після закипання води.
- Промиту липу перекладаємо у сироп і залишаємо на 20 хвилин. Потім варимо, додавши 3 л води, періодично помішуючи, близько 30 хвилин. За 10 хвилин до закінчення приготування додаємо тонкі кружальця лимона та гарно промиту гілочку м’яти.
- На каструлю ставимо друшляк і застеляємо його марлею. Проціджуємо липовий напій.
- Квіти липи викидаємо. Липовий напій доводимо до кипіння.
- Переливаємо напій у стерилізовані банки та закатуємо. Потім банки перевертаємо, укутуємо теплим пледом і залишаємо до повного охолодження.
Зберігаємо компот з липи на зиму, як і будь-яку іншу консервацію, в темному, бажано прохолодному місці.
Як урізноманітнити рецепт компоту з липи:
- Можна додати інші сезонні фрукти або ягоди. Наприклад, яблука, груші, малину чи смородину.
- Якщо ви надаєте перевагу більш натуральним підсолоджувачам, замість цукру можна використати фруктозу, зменшивши її кількість. Замість 500 г цукру знадобиться 300 г фруктози.
- Замість м’яти можна взяти кілька гілочок меліси.