Чим корисна морська капуста для організму: все, що треба знати

Чим корисна морська капуста для організму: все, що треба знати
Джерело: Pixabay

Завдяки неймовірно багатому складу, цей продукт вважають суперфудом і справжнім скарбом моря. Факти ICTV дізнавалися, як корисні властивості морської капусти впливають на організм та що з нею можна приготувати.

Чим корисна морська капуста: переваги для здоров’я

  • Сказати, що морська капуста, або ламінарія (саме таку назву мають 31 вид бурих водоростей) насичує організм поживними речовинами – це нічого не сказати. Тільки уявіть, порівняно зі звичайною капустою, в морській удвічі більше фосфору, в 11 разів – магнію, в 16 – заліза, в 40 разів – натрію.
  • Йоду в ламінарії в 30 тис. разів більше, ніж у морській воді, а вітаміну С – в чотири рази більше, ніж у грушах, сливах, дині, винограді, апельсинах, цитрині, ананасах і зеленій цибулі. Вітаміну В1 – стільки ж, як у сухих дріжджах, а вітаміну А – як у яблуках, сливах і вишнях.
  • Морська капуста містить вітаміни групи В, які допомагають впоратися зі стресом і покращують пам’ять.
  • Щодня достатньо їсти лише 30-40 г морської капусти у будь-якому вигляді (сухому, консервованому чи маринованому).
  • Це дозволить виводити з організму свинець і важкі метали, стимулювати роботу щитоподібної залози, шлунково-кишкового тракту, попереджати утворення тромбів і закупорювання судин.
  • А ще поліпшувати пам’ять, зменшувати рівень поганого холестерину та ризик серцево-судинних захворювань, боротися із зайвою вагою, стресом і депресією.
  • Споживання морської капусти може також покращити імунітет, уповільнити розвиток атеросклерозу та інших захворювань.
  • За допомогою морської капусти лікують безпліддя, хронічні запалення матки, яєчників, а створений на основі ламінарії засіб здатний полегшити пологи.

В Україні морську капусту зазвичай уявляють лише як інгредієнт суші або банального салату. А насправді ламінарію можна вживати як самостійний продукт або додавати до супів, соусів, овочевих пюре і других страв. Японці навчилися готувати з нею навіть десерти, солодощі та чай. Чим ми гірші за них?!

Цікаво, що в країнах, де морську капусту споживають регулярно (наприклад, у Японії), спостерігається значно менший рівень захворювань щитоподібної залози та збільшується тривалість життя.

Морська капуста в кулінарії: як використовувати

Б’юті-індустрія також не залишила осторонь чарівні властивості ламінарії. Адже морські водорості активізують клітинні процеси, зволожують шкіру, розгладжують зморшки, усувають набряки й подразнення. Ось чому маски та креми з ламінарією такі ефективні.

Зараз дивляться

Але, попри безліч переваг для здоров’я, лікарі рекомендують відмовитися від морської капусти вагітним жінкам і тим, хто має певні проблеми. Зокрема:

  • підвищену чутливість до йоду;
  • захворювання печінки, жовчовивідних шляхів і нирок;
  • геморагічну хворобу;
  • діатез і кропив’янку;
  • фурункульоз і туберкульоз;
  • гастрит, ентерит, коліт, виразку шлунку і дванадцятипалої кишки.

Щодо зовнішнього застосування, протипоказань менше, але водорості не можна застосовувати при гіперфункції щитоподібної залози та індивідуальній реакції на йод і морепродукти.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка