Здавна українська кухня відома своєю різноманітністю та багатством смаків. Однією з найбільш популярних та символічних страв є куліш.
Куліш – це не просто страва, він – частина української ідентичності, традицій та культури.
Що ж входить у рецепт кулешу? У класичному рецепті приготування це – пшоняна каша з м’ясом, яку готують зі шкварками та цибулею. Іноді в куліш додають моркву.
Традиційно куліш готували в казані на відкритому вогні. Проте в різних регіонах України існують власні варіації цієї страви куліш.
Як приготувати куліш
Пшоно може мати гіркуватий присмак, тому його варто перед приготуванням добре промити 4-6 разів холодною водою. Потім можна крупу залиши окропом та залишити на 5-10 хвилин.
Інгредієнти:
- пшоно – 2 склянки
- сало свіже або підчеревина – 100 г
- м’ясо (свинина, телятина чи курка) – 400 г
- цибуля – 2 шт.
- морква (не обов’язково) – 1 шт.
- вода – 2-2,5 л
- лавровий лист – 2 шт.
- сіль, мелений чорний перець – до смаку
- зелень – для прикрашання
Рецепт кулешу покроково:
- Пшоняну крупу гарно промиваємо в холодній воді до прозорості.
- Сало або підчеревину нарізаємо маленькими кубиками (це краще робити, злегка підморозивши) і викладаємо в пательню. Смажимо, іноді помішуючи, до шкварок.
- Шкварки прибираємо, а на жиру смажимо нарізане кубиками м’ясо.
- Обсмажене м’ясо прибираємо. На жиру смажимо нарізану кубиками почищену цибулю та моркву до напівготовності.
- Воду вливаємо в каструлю, додаємо лавровий лист, 2 ч. л. солі, перекладаємо пшоно й доводимо до кипіння.
- Викладаємо шкварки та м’ясо, готуємо 30 хвилин.
- Потім додаємо обсмажені овочі, солимо та перчимо й готуємо ще, на повільному вогні при закритій кришці, приблизно 10 хвилин.
Страву подаємо гарячою, посипавши нарізаною зеленню. Отже, козацький куліш – страва смачна, апетитна та дуже поживна. Варто приготувати. Смачного!
У куліш можна додати різноманітні інгредієнти, щоб розширити його смакові можливості та зробити страву більш насиченою.
Ось кілька ідей:
- Риба. Якщо з якихось причин ви не вживаєте м’ясо, куліш можна приготувати з рибою. Бажано брати філе морської або річної риби (сухого заморожування).
- Гриби. Додавання свіжих або сушених грибів надасть страві додаткового смаку та аромату.
- Овочі. Наприклад, болгарський перець, картопля, помідори, пастернак чи селера можуть бути чудовим доповненням до кулешу.
- Прянощі та спеції. Додавання різних прянощів, таких як кмин, паприка, карі чи зіра збагатить смак страви та надасть їй нових відтінків.
Загалом, додавання різних інгредієнтів у куліш може дати змогу вам експериментувати зі смаками та створювати свої апетитні версії цієї традиційної української страви.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.