Маринований часник значно покращує смак багатьох страв. Споконвіку його використовували для лікування та профілактики хвороб, тому заготувати кілька баночок на зиму – відмінна ідея.
Як замаринувати часник на зиму – ділиться шеф-кухар Євген Клопотенко. Маринований часник на зиму готується дуже просто, і потрібно нам буде мінімум доступних кожному інгредієнтів.
Я люблю експериментувати зі спеціями, тому додаю чебрець, перець чилі та корицю до класичного набору. Виходить настільки смачно, що дочекатися осені важко, тому готую одразу багато, – говорить Євген.
Маринований часник на зиму: рецепт
Час приготування: 1 година 10 хвилин. Це ж зовсім не багато, для такої смачної заготівлі!
Інгредієнти:
- часник – 1 кг
- вода – 1 л для бланшування та 400 мл для маринаду
- сіль – 4 ст. л.
- цукор – 4 ст. л.
- оцет 9% – 300 мл
- лавровий лист, горошини духмяного та чорного перцю, кріп (парасольки), чебрець, розмарин (гілочки), перець чилі – до смаку
Додатково для охолодження часнику:
- холодна вода, лід
Маринований часник: рецепт на зиму покроково
Кухар рекомендує використовувати для їжі та маринування лише український часник. Часник з Китаю під час термічної обробки може набувати синього відтінку, тому краще купувати наш, рідненький, на ринку або в знайомих. Найсмачніший маринований часник виходить з молодого, щойно викопаного.
Інгредієнти:
- Часник чистимо та гарно миємо холодною водою.
- У великій каструлі доводимо до кипіння 1 л води з 2 ст. л. солі, опускаємо часник і бланшуємо 1 хвилину.
- Воду зціджуємо та опускаємо часник у миску з холодною водою та льодом, щоби швидко зупинити процес приготування.
- Для маринаду у сотейнику доводимо до кипіння 400 мл води, додаємо 2 ст. л. солі та 4 ст. л. цукру, даємо покипіти 2 хвилини. Знімаємо з вогню, вливаємо оцет і перемішуємо.
- Свіжі спеції промиваємо і злегка обсушуємо. М’якоть перцю чилі нарізаємо тоненькими слайсами.
- У банки викладаємо зубки часнику, довільно перекладаючи їх спеціями.
- Маринад заливаємо в банки з нашою заготівлею і потім стерилізуємо орієнтовно 7 хвилин, якщо банки маленькі, чи більше часу, якщо банки величенькі.
- Маринований часник на зиму закатуємо. Зимою насолоджуємося смаком.
Маринований часник прекрасно доповнює безліч страв: салати, супи, соуси, пасту, піцу, рис, стейки та бургери. Його варто приготувати, а використовувати можна на ваш смак.

Джерело: Євген Клопотенко