Травень – це не лише тюльпани, бузок і кропива. У травні з’являється на прилавках перша молода картопля. А її в Україні обожнюють.
Що приготувати з молодої картоплі? Шеф-кухар Євген Клопотенко рекомендує оновити звичне весняне меню та приготувати молоду картоплю… з корицею або молоду картоплю з мітболами. Буде смачно та корисно!
За що ми любимо першу картопельку? Її навіть чистити не треба! Пошкріб щіточкою, промивши під потоком води та починай варити. І, здається, що немає нічого смачнішого у світі, ніж молода картопля з вершковим маслом і кропом.
Приготуйте – і ваша кулінарна колекція поповниться цими смачними стравами.
Молода картопля з корицею
Ця досить незвична страва сподобається пошановувачам нових смаків та ароматів.
Інгредієнти:
- 800 г молодої картоплі
- 30 г вершкового масла
- сіль до смаку
- 1 ч. л. меленої кориці
Приготування:
- Помийте, пошкребіть (або ні) молоду картоплю, зваріть її до готовності у підсоленій воді.
- Краще брати дрібну або середнього розміру, щоб можна було варити цілою, так виходить набагато смачніше.
- Злийте воду, додайте до гарячої картоплі дрібку солі, корицю та вершкове масло. Добре перемішайте.
Молода картопля з мітболами
Звісно з тюфтельками можна приготувати і звичайну картоплю, але з молодою картоплею набагато смачніше.
Інгредієнти:
- 300 г молодої картоплі
- 2 зубчики часнику
- 1/2 ст. л. винного оцту
- 20 г вершкового масла
- запашний перець до смаку
- морська сіль до смаку
Для мітболів:
- 300 г м’ясного фаршу (свинячо-яловичий)
- 50 г чорізо або копченої ковбаси
- 10 мл соку лимона
- сіль і перець до смаку
Приготування:
- Для мітболів дрібно наріжте чорізо. Фарш змішайте з чорізо, спеціями та соком лимона. Сформуйте кульки по 70 г кожен і відправте мітболи в духовку, розігріту до 180 градусів. Запікайте 30 хвилин (до готовності).
- Картоплю варіть з часником і запашним перцем до готовності. Злийте воду. Додайте вершкове масло й винний оцет із сіллю.
- Закрийте кришкою та перемішайте. Якщо немає винного оцту, можна використати кислу сметану.
Подавайте з мітболами.
Молода картопля з сиром і цибулею
Інгредієнти:
- 400 г молодої картоплі
- 100 г цибуля (1 невелика цибулина)
- 50 г шинка
- 70 мл кулінарні вершки (18-30% жирності)
- 50 г сир твердий
- 1 ст. л. олія соняшникова
- сіль та перець до смаку
Приготування:
- Картоплю помийте поріжте кружальцями завтовшки до 1 см. Невелику цибулину поріжте півкільцями.
- На сковороді з однією ложкою олії обсмажте картоплю з цибулею протягом 5 хвилин.
- Додайте 50 г подрібненої шинки й продовжуйте обсмажувати на середньому вогні ще 5 хвилин.
- Наприкінці приготування додайте вершки та сир, натертий на тертці з великими отворами. Тушкуйте на маленькому вогні ще 5 хвилин.
- Сіль та перець – до смаку. Подавайте із подрібненою зеленню петрушки.
Що ще можна приготувати з молодої картоплі? Переходьте за посиланням нижче, щоб дізнатися, як приготувати смачний та апетитний салат.

Джерело: Євген Клопотенко