Міцний імунітет – ключ до здоров’я, особливо в осінньо-зимовий період. Одним із найкорисніших інгредієнтів для зміцнення імунітету є мед, який має антибактеріальні властивості, насичений вітамінами і мікроелементами.
Напої з медом не тільки корисні, але й готуються швидко.
Які напої приготувати з медом в домашніх умовах – читайте в матеріалі.
Медовий лимонад із м’ятою
Цей освіжальний напій – чудовий спосіб підвищити імунітет завдяки вітаміну С та антибактеріальним властивостям меду.
Інгредієнти:
- газована вода – 1,5 л
- лимон – 1 великий
- м’ята – пучок
- мед – 2 ст. л.
- тепла вода – 100 мл
Приготування:
- Розчиніть мед у теплій воді.
- Лимон вимийте, вичавте сік у банку і додайте нарізану цедру.
- Промиту м’яту помніть руками та викладіть у банку.
- Додайте медову воду та залийте газованою водою. Добре перемішайте і залиште охолоджуватися в холодильнику на 1-2 години.
Зелений чай з імбиром, лимоном і медом
Зелений чай – відомий антиоксидант, який допомагає зміцнювати організм. А у поєднанні з медом, імбиром та лимоном цей напій стане справжнім зимовим хітом.
Інгредієнти:
- корінь імбиру – 40 г
- лимон – 1 шт.
- мед – 100 г
- зелений чай – 2 ч. л.
- вода – 600 мл
Приготування:
- Натріть цедру лимона і вичавіть сік. Змішайте з медом.
- Натріть імбир і додайте до суміші.
- Заваріть зелений чай і дайте йому настоятися 10 хвилин.
- Додайте 2 ч. л. приготованого імбиру в чай.
Решту імбирної суміші можна зберігати в баночці для подальшого використання.
Мандариново-імбирний чай із медом
Мандарини містять багато вітаміну С, а імбир і мед чудово зміцнюють імунітет. Цей чай – цікава альтернатива звичайному чаю.
Інгредієнти:
- мандарини – 2 шт.
- корінь імбиру – 0,5 ст. л.
- чорний чай – 2 ст. л.
- мед – 2-3 ст. л.
- окріп – 1 л
- м’ята (за бажанням)
Приготування:
- Покладіть у заварник чай та нарізаний імбир.
- Мандарини почистьте від шкірки, поділіть на часточки й додайте до заварника. Кісточки можна видалити.
Залийте все окропом, накрийте кришкою і дайте настоятися 10 хвилин. - Додайте мед та смакуйте.

Медовий квас
Домашній квас з медом не лише смачний, але й корисний. Він добре втамовує спрагу і підтримує імунітет завдяки меду та натуральним дріжджам.
Інгредієнти:
- вода – 4 л
- мед – 2 ст. л.
- дріжджі – 2 ч. л.
- лимонна кислота – 1 ч. л.
- житні сухарі – 3-4 шт.
- родзинки – жменя
Приготування:
- Залийте сухарі 1 л гарячої води і дайте настоятися.
- Додайте решту води, лимонну кислоту та дріжджі. Перемішайте.
- Розчиніть мед у напої та залиште для бродіння за кімнатної температури. Для швидшого процесу додайте жменю родзинок.
- Після завершення бродіння процідіть напій і охолодіть його.
Медовуха
Медовуха – традиційний український напій, що має не лише приємний смак, але й здатний зміцнити імунітет завдяки вмісту меду і хмелю.
Інгредієнти:
- вода – 2 л
- мед – 300 г
- шишки хмелю – 7 г
- сухі дріжджі – 10 г
Приготування:
- Прокип’ятіть воду з медом, зніміть піну та додайте хміль.
- Охолодіть рідину до 40 градусів, додайте дріжджі та гарно перемішайте. Залиште в теплому місці на кілька днів.
- Після завершення бродіння відфільтруйте напій і розлийте по пляшках.
Залиште настоюватися в прохолодному місці на кілька місяців.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.