Великодня паска – це не лише символ свята, а й найсмачніша частина святкового столу. І хоча багато рецептів паски включають дріжджі, альтернативні варіанти без них також здатні приємно здивувати смаком і текстурою.
У рецепті паски без дріжджів ключову роль відіграє розпушувач, який допомагає тісту гарно піднятися і стати пухким та ніжним. Однак деякі господині хочуть замінити розпушувач на соду, вважаючи це альтернативою. Цього робити не варто. Заміна його на соду може зіпсувати смак та аромат випічки.
Однією з переваг паски без дріжджів є швидкість приготування. Традиційні паски потребують більше часу, щоб тісто підійшло. Тоді як бездріжджова паска може бути приготовлена і випечена за значно менший час, що особливо актуально в умовах сьогоднішнього активного темпу життя.
Як спекти паску без дріжджів – перевірений часом покроковий рецепт – читайте нижче.
Паска без дріжджів: рецепт
Усі нижче перераховані продукти повинні бути кімнатної температури. Це важливо, щоб паска вийшла пухкою та смачною.
Що знадобиться для паски без дріжджів:
- борошно пшеничне вищого ґатунку – 500 г
- цукор – 200 г
- ванільний цукор – 1 ч. л.
- молоко 2,5% – 100 мл
- яйця – 4 шт.
- вершкове масло – 100 г;
- розпушувач – 1 ч. л.
- сіль – декілька дрібок
- куркума – дрібка
- цукати (курага, родзинки, журавлина) – 120 г
Додатково:
- паперові формочки для пасок
Приготування паски без дріжджів:
- Борошно просіюємо з розпушувачем, дрібкою куркуми та декількома дрібками солі.
- Яєчні білки відділяємо від жовтків.
- Цукати промиваємо, обсушуємо і посипаємо борошном (2 ч. л.).
- Нарізане кубиками розм’якшене вершкове масло злегка збиваємо міксером або вінчиком з цукром і ванільним цукром.
- Додаємо до солодкої вершкової маси жовтки та тепле молоко і ще раз гарно збиваємо.
- Потім поступово вводимо, збиваючи, борошняну суміш.
- Білки гарно збиваємо до пишних білих піків і поступово вводимо у тісто (зверху вниз). Перемішуємо.
- Тепер час додати цукати та ще раз гарно вимісити.
- Тісто викладаємо у паперові формочки на 1/2.
- Випікаємо у духовці за 180 °С від 30 до 50 хвилин. Час залежить від розміру паперових формочок.
- Як бачимо, рецепт бездріжджової паски зовсім не складний. Дістаємо паски з духовки та прикрашаємо за вашим смаком і уподобаннями. Світлого усім свята!

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.