Пісні страви на Різдво 2024 – прості рецепти

Пісні страви на Різдво 2024 – прості рецепти
Джерело: Pixabay

Деякі господині готують пісні страви на Різдво, дотримуючись традиційного посту до цього великого свята. Пісні страви не лише смачні та корисні, але й символізують стриманість і духовне очищення.

Водночас навіть без м’яса, молочних продуктів чи яєць, пісне меню може бути різноманітним і святковим.

Факти ICTV зібрали рецепти страв, які можна приготувати до святкового столу, щоб зробити його особливим. Серед них ви знайдете рибну закуску, апетитну овочеву страву та ніжну випічку.

Зараз дивляться

Пісна закуска – Риба по-монастирськи

Це чудова страва, яка стане родзинкою вашої пісної вечері на Різдво. Ніжна риба в овочевому соусі виглядає святково і має багатий смак, попри простоту інгредієнтів.

Інгредієнти

  • 4 шт. філе будь-якої риби (хек)
  • 2 цибулини
  • 1 морквина
  • сіль
  • перець
  • 4 ст. л. соусу кухарського
  • олія для смаження

Приготування

  1. Цибулю і моркву почистити, порізати та протушкувати в олії, щоб стали трошки м’якшими. Потім посолити і додати кухарський соус.
  2. Рибу попередньо замаринувати улюбленими приправами. Покласти на змащене олією деко і викласти на нього протушковані овочі.
  3. Запікати в духовці 15-20 хвилин за температури 180 градусів.

Пісна основна страва – Рататуй

Рататуй – це вишукана страва для пісної вечері на Різдво. Овочеві скибочки, запечені в ароматному соусі, виглядають дуже ефектно на різдвяному столі. Така страва стане символом простоти й водночас святковості на Різдво.

Інгредієнти

  • 1-2 кабачки
  • 1-2 баклажани
  • 5-6 помідорів

Для соусу

  • 1 болгарський перець (червоний)
  • 1 цибулина
  • 3 помідори
  • 3-4 зубчики часнику
  • 1 ч. л. цукру
  • 0,5 ч. л. солі
  • хмелі-сунелі

Приготування

  1. Перець подрібнити та обсмажити декілька хвилин на олії, додати цибулю.
  2. На помідорах зробити хрестоподібні надрізи, та залити їх окропом на декілька секунд.
  3. Зняти шкірку з помідорів, подрібнити та додати до перцю з цибулею, також додати часник та спеції. Тушкувати 7-8 хвилин.
  4. Збити блендером, готовий соус перелити у форму для запікання та рівномірно розподілити.
  5. Баклажани порізати та залити їх водою з 1 ст. л. солі, щоб забрати гірчинку.
  6. Порізати кабачки та помідори.
  7. Сформувати “бутерброди” з овочів та помістити вертикально у соус.
  8.  Змастити страву сумішшю олії з часником, сіллю та хмелі-сунелі.
  9.  Загорнути у фольгу та випікати за температури 180 градусів близько 30 хвилин, зняти фольгу та готувати ще 30-35 хвилин.

Пісний десерт – Галета з яблуком

Галета з яблуком – це легкий і ароматний пісний десерт, який ідеально доповнить вашу пісну вечерю на Різдво. Цей десерт готується швидко і не вимагає складних інгредієнтів. Галета стане чудовою альтернативою важким десертам на Різдво.

Інгредієнти

  • 200 г борошна
  • дрібка солі
  • 0,5 ч. л. розпушувача
  • 1 ч. л. меленого імбиру
  • 0,5 ч. л. меленої кориці
  • 0,5 ч. л. меленого кардамону
  • 2 ст. л. цукру
  • яблука

Приготування

  1. Все змішати в одній каструлі і потім додати 80 мл олії та 100 мл окропу.
  2. Обережно виделкою чи лопаткою замішати, щоб не обпектися. Тісто виходить м’яке, слухняне і тепленьке. Обгорнути його харчовою плівкою і помістити на 30 хвилин у холодильник.
  3. Помити, почистити та нарізати яблука тонкими скибочками.
  4. Приготуйте приблизно 2 ст. л. цукру і змішайте його зі спеціями (кориця, імбир) за смаком для посипки.
  5. Тісто розкачати в коло діаметром 30-35 см. Спробувати серединку зробити товстішою, а краї тоншими.
  6. У центрі тіста розкласти яблука. Зверху однорідно посипати цукром зі спеціями.
  7. Залишений край тіста завернути на яблука, формуючи бортики.
  8. Випікати 25-30 хвилин за температури 180 градусів.

Можна не додавати цукор, щоб страва була менш калорійною.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка