Під час посту пращури українців традиційно готували путрю – кашу з неподрібненої ячмінної крупи з додаванням квасу або житнього солоду.
Кашу не варили, а заливали квасом та залишали на добу в теплому місці для ферментації. До готової путрі додавали смажену цибулю, а коли не постували – товчене сало.
Шеф і дослідник української кухні Євген Клопотенко осучаснив рецепт давньої страви, додаючи у неї овочі та куряче філе.
Зараз дивляться
Каша Путря: рецепт
Для путрі:
Для домашнього майонезу:
Як приготувати путрю покроково:
- Промийте ячну крупу до чистої води та залийте домашнім квасом. Поставте у тепле місце на 6 годин, а краще – на ніч. Крупа повинна добре набухнути і стати м’якою, нібито її відварили. Це, власне, і буде готова путря.
- Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів.
- Куряче філе помийте, обсушіть паперовим рушником та замаринуйте. Додайте сіль, перець до смаку, паприку, сік лимона та соняшникову олію. Можна використати копчену паприку. Залиште на 10 хвилин.
- Деко застеліть пергаментом та викладіть на нього замариноване філе. Поставте в духовку запікатися на 25-30 хвилин при температурі 180 градусів у режимі конвекції чи грилю. Має з’явитися золотава скоринка.
- Моркву та цукіні помийте, почистіть та наріжте тонкими слайсами за допомогою овочечистки. Перекладіть в глибоку миску та залиште на деякий час.
- Приготуйте домашній майонез. У миску вбийте жовток, додайте гірчицю, лимонний сік, сіль та перець до смаку. Починайте збивати віничком, додаючи 100-150 мл соняшникової олії тонкою цівкою. Можна скористатися ручним блендером.
- Овочі заправте майонезом, перемішайте, скуштуйте та за необхідності додайте сіль.
- Підготуйте подачу. У велику тарілку покладіть овочі з майонезом, зверху на них порізане тонкими смужками куряче філе, а зверху путрю – ячну кашу з залишками квасу. Страва буде з рідиною. Так і треба. Одразу ж подавайте до столу.
Читайте також:

Джерело: Євген Клопотенко