Сьогодні у нас для вас рецепт паштету з грибів на зиму, який є чудовим способом зберегти смак улюблених дарів лісу на довгі місяці.
Для багатьох українських господинь заготівля з грибів восени вже майже традиція. І не дарма! Взимку відкриваєш баночку грибної смакоти, готуєш будь-який гарнір чи салат і швидка вечеря чи обід вже на столі.
Гриби багаті на білки, клітковину та мікроелементи, що робить грибний паштет не тільки смачним, але й корисним продуктом.
Як підготувати гриби для паштету
Перший крок у приготуванні грибного паштету – це правильна обробка грибів. Для заготівлі на зиму найкраще підходять опеньки, але також можна готувати паштет із білих грибів, лисичок чи підберезників.
Отже, підготовлюємо гриби так:
- Перебираємо, видаливши пошкоджені частини, очищаємо від землі та листя.
- Замочуємо у солоній воді на 20 хвилин, якщо вони занадто забруднені.
- Швидко, але якісно промиваємо холодною водою. Викладаємо на друшляк і даємо воді повністю стекти.
- Тепер кип’ятимо гриби тричі, змінюючи воду кожного разу: спочатку 5 хвилин, потім двічі по 20 хвилин. Це важливо для видалення зайвої гіркоти та токсинів.
- Переливаємо гриби на друшляк, щоб стекла вода.
- Тепер можна готувати смачний паштет з грибів і овочів не зиму.
Рецепт грибного паштету на зиму
Один із найпопулярніших рецептів серед господинь – грибний паштет із додаванням моркви та цибулі.
Інгредієнти:
- гриби варені – 2 кг
- цибуля – 2 шт.
- морква – 1 шт.
- олія – 400 мл
- сіль, мелений чорний перець – до смаку
- лавровий лист – 3 шт.
- горошини чорного перцю – 5-7 шт.
- оцет 9% – 1 ст. л.
- часник (не обов’язково) – 2 зубки
- мускатний горіх мелений чи чебрець – до смаку
Цей паштет можна використовувати як начинку для вареників, рулетів, пирогів чи пиріжків. Можна також змащувати ним налисники чи й просто подавати з хлібом як закуску.
Приготування:
- У сковороді розігріваємо олію. Додаємо натерту моркву та нарізану кубиками цибулю. Смажимо, помішуючи, близько 8 хвилин.
- Гриби пропускаємо через м’ясорубку, додаємо олію, усі спеції, лавровий лист та горошини перцю. Гарно перемішуємо.
- Викладаємо грибну масу до смажених овочів. Сковороду накриваємо кришкою і смажимо, періодично помішуючи, 50-55 хвилин.
- Наприкінці приготування вливаємо оцет і готуємо ще 5 хвилин.
- Гарячий паштет з грибів розкладаємо у заздалегідь підготовлені стерилізовані банки та закатуємо.
Паштет з грибів можна змішати з вершками чи сметаною та перетворити на соус для пасти чи картоплі або використовуйте паштет як один із шарів у салатах.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.