Фото Їжа

Рецепт паштету з грибів на зиму: простий та апетитний

Рецепт паштету з грибів на зиму: простий та апетитний

Сьогодні у нас для вас рецепт паштету з грибів на зиму, який є чудовим способом зберегти смак улюблених дарів лісу на довгі місяці.

Для багатьох українських господинь заготівля з грибів восени вже майже традиція. І не дарма! Взимку відкриваєш баночку грибної смакоти, готуєш будь-який гарнір чи салат і швидка вечеря чи обід вже на столі.

Гриби багаті на білки, клітковину та мікроелементи, що робить грибний паштет не тільки смачним, але й корисним продуктом.

Зараз дивляться

Як підготувати гриби для паштету

Перший крок у приготуванні грибного паштету – це правильна обробка грибів. Для заготівлі на зиму найкраще підходять опеньки, але також можна готувати паштет із білих грибів, лисичок чи підберезників.

Отже, підготовлюємо гриби так:

  • Перебираємо, видаливши пошкоджені частини, очищаємо від землі та листя.
  • Замочуємо у солоній воді на 20 хвилин, якщо вони занадто забруднені.
  • Швидко, але якісно промиваємо холодною водою. Викладаємо на друшляк і даємо воді повністю стекти.
  • Тепер кип’ятимо гриби тричі, змінюючи воду кожного разу: спочатку 5 хвилин, потім двічі по 20 хвилин. Це важливо для видалення зайвої гіркоти та токсинів.
  • Переливаємо гриби на друшляк, щоб стекла вода.
  • Тепер можна готувати смачний паштет з грибів і овочів не зиму.

Рецепт грибного паштету на зиму

Один із найпопулярніших рецептів серед господинь – грибний паштет із додаванням моркви та цибулі.

Інгредієнти:

  • гриби варені – 2 кг
  • цибуля – 2 шт.
  • морква – 1 шт.
  • олія – 400 мл
  • сіль, мелений чорний перець – до смаку
  • лавровий лист – 3 шт.
  • горошини чорного перцю – 5-7 шт.
  • оцет 9% – 1 ст. л.
  • часник (не обов’язково) – 2 зубки
  • мускатний горіх мелений чи чебрець – до смаку

Цей паштет можна використовувати як начинку для вареників, рулетів, пирогів чи пиріжків. Можна також змащувати ним налисники чи й просто подавати з хлібом як закуску.

Приготування:

  1. У сковороді розігріваємо олію. Додаємо натерту моркву та нарізану кубиками цибулю. Смажимо, помішуючи, близько 8 хвилин.
  2. Гриби пропускаємо через м’ясорубку, додаємо олію, усі спеції, лавровий лист та горошини перцю. Гарно перемішуємо.
  3. Викладаємо грибну масу до смажених овочів. Сковороду накриваємо кришкою і смажимо, періодично помішуючи, 50-55 хвилин.
  4. Наприкінці приготування вливаємо оцет і готуємо ще 5 хвилин.
  5. Гарячий паштет з грибів розкладаємо у заздалегідь підготовлені стерилізовані банки та закатуємо.

Паштет з грибів можна змішати з вершками чи сметаною та перетворити на соус для пасти чи картоплі або використовуйте паштет як один із шарів у салатах.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка