Салат чука: що це і чи варто їсти регулярно
Салат чука – смачна, корисна і поживна японська страва, основа якої водорості вакаме (ундарія пір’яста). Нагадують вони чимось морську капусту, але ніжніші та мають більш приємний аромат.
Використовують водорості вакаме при приготуванні супів, салатів і закусок.
Користь салату чука
Цей малокалорійна страва приваблює не тільки своїм чудовим смаком, а й корисними властивостями. Що стосується користі для здоров’я, він є цінним джерелом багатьох корисних речовин. Окрім кальцію та йоду, вакаме мають у своєму складі ейкозапентаєнову кислоту, омега-3, тіамін і ніацин.
У східній медицині вакаме використовують для загального оздоровлення, очищення крові, поліпшення стану шкіри, зміцнення волосся та нігтів.
Якщо немає протипоказань, постійне вживання салату чука сприяє нормалізації роботи підшлункової залози та печінки, а також стабілізує процес жовчовиділення.
Ця низькокалорійна страва підійде й тим, хто дотримується дієтичного харчування. Утриматися від вживання рекомендують людям, в організмі яких надлишок йоду та за будь-яких захворювань щитоподібної залози.
Салат чука – рецепт в домашніх умовах
Ця апетитна та корисна страва чудово втамовує голод і має безліч шанувальників. Варто приготувати!
Що входить до складу салату чука:
- водорості вакаме сухі – 50-60 г
- соєвий соус – 3-4 ст. л.
- кунжутна олія – 3 ст. л.
- рисовий оцет – 2 ст. л.
- цукор тростинний – 2-3 ч. л.
- часник – 1 зубок
- кунжут – 3 ст. л.
Приготування:
- Водорості заливаємо теплою водою і залишаємо на 3 хвилини.
- Потім перекидаємо водорості на друшляк, промиваємо і даємо воді повністю стекти.
- Кунжут підсушуємо на сухій сковороді та охолоджуємо.
- В невеликій мисочці поєднуємо та перемішуємо: соєвий соус, цукор, кунжутну олію, рисовий оцет і пропущений через прес зубок часнику.
- Поливаємо водорості отриманою заправкою і гарно перемішуємо. Даємо настоятися близько 1 години.
- Потім додаємо кунжут і ще раз перемішуємо.
Якщо ви придбали заморожені водорості, перед приготуванням їх необхідно розморозити. Надріжте пакет і відріжте необхідну кількість водоростей. Іншу частину помістить в морозилку для зберігання. Розморожувати бажано за кімнатної температури, але також можна в мікрохвильовці в режимі “розмороження”.
Салат чука: з чим їсти
Подавати краще з горіховим соусом і часточками лимона. Ніжний солодкуватий смак горіхового соусу чудово відтінить смак водоростей.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.