Що приготувати студенту на тиждень: ідеї ситних страв

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Що приготувати студенту на тиждень

Студентське життя – це не тільки про навчання, зустрічі з друзями та розваги, а й про самостійне приготування їжі. Але, як відомо, занурившись у навчання, часу на це у студентів не так і багато.

Тому, що приготувати для студента в сумку – актуальне питання для багатьох батьків. Якщо у вашої дитини є морозильна камера, то вже пів справи зроблено! Але не варто обмежуватися лише напівфабрикатами. Розгляньмо, що можна приготувати студенту, щоб вистачило на тиждень і не було бажання купувати фастфуд на вулиці.

Що приготувати для студента в сумку

Якщо у вас є можливість завантажити морозилку під зав’язку, це суттєво полегшить життя отримувачу знань та, звісно, збереже здоров’я. Бо домашня їжа, це завжди про якість.

Можна заздалегідь приготувати та заморозити такі страви:

  • Домашні соковиті пельмені – класика жанру. Їх можна швидко зварити та отримати ситний обід чи вечерю. До речі, не обмежуйтеся тільки м’ясною версією. Їх можна приготувати й з рибним фаршем.
  • Вареники – з картоплею, солодким чи солоним сиром, капустою, м’ясом, печінкою. Варіантів багато, а приготування займає мінімум часу.
  • Сирники солодкі чи солоні – швидкий сніданок, який легко розігріти.
  • Овочеві суміші – ідеальні для приготування супів чи рагу. Або й просто можна викласти на пательню з олією, додати спецій і через 10 хвилин вітамінна смакота на столі студента.
  • Котлети з фаршу, тефтелі, гречаники – можна запекти чи посмажити та їсти з будь-яким гарніром, салатом чи й просто хлібом.
  • Голубці та фарширований перець – повноцінні страви, які після розігрівання не зовсім втрачають смакових якостей. А ситно та смачно – дуже-дуже.
  • Не забувайте також про млинці та налисники – вони можуть бути як солодкими, так і з м’ясною начинкою.
  • Ковбаси та запечена курка (крильця, гомілки, стегенця, філе) також відмінно зберігаються в морозилці і стануть чудовою основою для швидких обідів. Ну і, звісно, відбивні – це універсальний варіант для будь-якої страви, адже їх можна розігріти за хвилину.
  • Якщо у вас приватний будинок, можна насмажити смачного шашлику – курячого, свиного чи з телятини. Він чудово піддається заморозці. Все що треба студенту – розігріти в мікрохвильовці. Відкрити баночку з огірками чи помідорами і смачний обід, чи вечеря на столі.

Що приготувати студенту в гуртожиток оригінального? Наприклад, зробіть курячий чи яловичий паштет зі смаженою морквою та цибулею. Спакуйте у невеликі пакети та заморозьте. Переклавши з морозилки у холодильник для розморожування, дитина після пар отримає чудову намазку на хліб чи крекери.

Що приготувати студенту на тиждень: страви, що не потребують морозилки

Крім заморожених страв, студенту варто мати під рукою продукти, які довго зберігаються і не потребують холодильника. Наприклад:

  • Консерви – тушковане м’ясо, риба, квасоля, горох чи кукурудза. Це швидкий спосіб урізноманітнити раціон.
  • Квашена капуста, огірки чи яблука – не тільки корисно, а й довго зберігається, до того ж чудово доповнює гарячі страви.
  • Солодка заготівля – варення, джем, повидло, різні конфітюри. А як щодо меду? Дуже корисно і не замінне, коли закінчився цукор.
  • Сухофрукти та горіхи – яблука, груші, пастила, волоські горіхи. Їх можна використовувати для перекусів між заняттями. А з сушки варити узвар та компоти.

Щоб студенту було легше орієнтуватися у власному меню, ось кілька простих ідей на кожен день:

Понеділок. Сніданок – сирники; обід – пельмені; вечеря – тефтелі з овочами.

Вівторок. Сніданок – вареники з сиром; обід – курячі стегна з картоплею; вечеря – салат з квашеної капусти.

Середа. Сніданок – млинці з медом; обід – відбивні з макаронами; вечеря – овочеве рагу.

Четвер. Сніданок – налисники з сиром; обід – голубці; вечеря – гречка приготовлена з овочами та м’ясною тушкованкою.

П’ятниця. Сніданок – млинці з медом; обід – гречаники; вечеря – фарширований перець.

Субота. Сніданок – сирники з варенням; обід – пельмені; вечеря – тушковане м’ясо з овочами.

Неділя. Сніданок – налисники з м’ясом; обід – вареники з картоплею; вечеря – овочевий суп.

Що приготувати студенту на тиждень – тема з безліччю ідей. Головне – правильно підібрати страви, які легко готувати і які зберігаються тривалий час. Навіть в гуртожитку можна їсти смачно та корисно, якщо підійти до цього питання з фантазією.

Бажаємо студентам вдалого навчального року, і усім нам – мирного неба над головою.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Їжа Тіло