У кожній країні є свій національний фірмовий напій. У Туреччині – це буза. Обов’язок кожного туриста, який знайомиться з місцевою культурою, спробувати цей незвичайний продукт, який позитивно впливає на організм і навіть лікує від похмілля.
Покроковий рецепт приготування напою в домашніх умовах – читайте в нашому матеріалі.
Що таке буза
Назва цього напою пішла від дієслова bozmak і прикметника, який вказує на спосіб готування – бродіння, внаслідок чого буза набуває приємного кольору топленого молока.
Смак страви чимось нагадує яблучний сидр, але має консистенцією пудингу, тому зазвичай бузу їдять ложкою. Найпоширеніший різновид бузи готують з вівсяної крупи або пшона. Хоча можна використовувати інші злаки: рисове борошно, кукурудзу, жито чи пшеницю.
Користь бузи
Оскільки буза є кінцевим продуктом бродіння, напій має високий вміст пробіотиків, які підтримують процес травлення.
Крім того, завдяки антиоксидантам, кислотам і різним ферментам буза допомагає виводити токсини з організму.
Ще однією перевагою бузи є позитивний вплив на дихальну систему. Тож не дивно, що напій вживають для полегшення кашлю під час застуди.
Як приготувати бузу
Інгредієнти
- вівсяні пластівці Геркулес – 600 г;
- вершкове масло – 100 г;
- пшеничне борошно – 50 г;
- цукор – 1 склянка;
- дріжджі – 3-5 г;
- вода – 6-7 л.
Приготування
- Спочатку вівсяні пластівці подрібніть у кавомолці та перемішайте з пшеничним борошном.
- Отриману суміш розбавте розтопленим вершковим маслом.
- Влийте 200 мл окропу, доведіть масу до однорідної консистенції й залиште на 30 хв.
- Потім влийте ще 2 л теплої води, додайте цукор і ретельно перемішайте.
- Додайте дріжджі та залиште приблизно на 2-4 години, поки маса не почне пінитися.
- Далі долийте решту води та поставте в тепле місце, закутавши посуд рушником. Залиште на добу.
- Покладіть страву у скляний посуд (можна додати смажений нут і корицю) та подавайте на стіл.
