Смачна та корисна буза: рецепт популярного турецького напою

Смачна та корисна буза: рецепт популярного турецького напою
Джерело: Unsplash

У кожній країні є свій національний фірмовий напій. У Туреччині – це буза. Обов’язок кожного туриста, який знайомиться з місцевою культурою, спробувати цей незвичайний продукт, який позитивно впливає на організм і навіть лікує від похмілля.

Покроковий рецепт приготування напою в домашніх умовах – читайте в нашому матеріалі.

Що таке буза

Назва цього напою пішла від дієслова bozmak і прикметника, який вказує на спосіб готування – бродіння, внаслідок чого буза набуває приємного кольору топленого молока.

Зараз дивляться

Смак страви чимось нагадує яблучний сидр, але має консистенцією пудингу, тому зазвичай бузу їдять ложкою. Найпоширеніший різновид бузи готують з вівсяної крупи або пшона. Хоча можна використовувати інші злаки: рисове борошно, кукурудзу, жито чи пшеницю.

Користь бузи

Оскільки буза є кінцевим продуктом бродіння, напій має високий вміст пробіотиків, які підтримують процес травлення.

Крім того, завдяки антиоксидантам, кислотам і різним ферментам буза допомагає виводити токсини з організму.

Ще однією перевагою бузи є позитивний вплив на дихальну систему. Тож не дивно, що напій вживають для полегшення кашлю під час застуди.

Як приготувати бузу

Інгредієнти

  • вівсяні пластівці Геркулес – 600 г;
  • вершкове масло – 100 г;
  • пшеничне борошно – 50 г;
  • цукор – 1 склянка;
  • дріжджі – 3-5 г;
  • вода – 6-7 л.

Приготування

  1. Спочатку вівсяні пластівці подрібніть у кавомолці та перемішайте з пшеничним борошном.
  2. Отриману суміш розбавте розтопленим вершковим маслом.
  3. Влийте 200 мл окропу, доведіть масу до однорідної консистенції й залиште на 30 хв.
  4. Потім влийте ще 2 л теплої води, додайте цукор і ретельно перемішайте.
  5. Додайте дріжджі та залиште приблизно на 2-4 години, поки маса не почне пінитися.
  6. Далі долийте решту води та поставте в тепле місце, закутавши посуд рушником. Залиште на добу.
  7. Покладіть страву у скляний посуд (можна додати смажений нут і корицю) та подавайте на стіл.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка