Для багатьох вірян Великий піст 2024 означає відмову від м’ясних продуктів, риби, молочних продуктів та яєць протягом усього посту.
Це може бути викликом для тих, хто звик до різноманітних страв із м’яса. Але й також може бути чудовою нагодою для відкриття нових кулінарних рецептів. Один з найпопулярніших варіантів страви – пісні котлети.
Отже, розказуємо, з чого приготувати пісні котлети, які не тільки урізноманітнять ваше меню, а й додадуть користі.
Пісні котлети: рецепт з сочевиці
Чечевиця – це чудове джерело білка. Також вона насичує організм важливими вітамінами та мінералами.
Інгредієнти:
- варена сочевиця – 1 склянка
- цибулина – 1 шт.
- морква (невелика) – 1 шт.
- часник – 1 зубок
- сіль, перець – до смаку
- панірувальні сухарі – 5 ст. л.
- олія – для смаження
Як приготувати котлети з сочевиці:
- Нарізану кубиками цибулю і натерту на середній тертці моркву смажимо до напівготовності на олії.
- У миску викладаємо варену сочевицю, додаємо смажені овочі, тертий часник, сіль, перець та гарно перемішуємо.
- Миску з фаршем помішаємо у холодильник на 15 хвилин.
- Формуємо сочевичні котлети, паніруємо їх у сухарях і смажимо на олії з обох боків до готовності.
- Готові пісні котлети викладаємо на паперовий рушник, щоб прибрати зайву олію.

Гречані котлети з грибами
Гречана крупа – ідеальний продукт для пісного меню, багатий на протеїни та корисні речовини. Поєднуючи гречку зі смаженими грибами та цибулею, отримуємо ароматні та ситні котлети, які змусять вас забути про м’ясо.
Інгредієнти:
- варена гречка – 1 чашка
- печериці або гливи – 100 г
- цибулина – 1 шт.
- картопля – 1 шт.
- кріп нарізаний – 1 ст. л.
- сіль, перець, інші спеції – до смаку
- борошно – для панірування
- олія – для смаження
Як приготувати гречані котлети з грибами:
- Печериці та почищену цибулю нарізаємо дрібними кубиками. Картоплину натираємо на середній тертці.
- Викладаємо підготовлені продукти у миску, додаємо гречку, кріп, спеції та гарно перемішуємо.
- Формуємо круглі котлети та паніруємо їх у борошні.
- Смажимо на олії або запікаємо у духовці до готовності.
Пісні котлети з капусти
Капуста багата на вітаміни С, К та фолієву кислоту, а також містить значну кількість антиоксидантів та детоксикуючих речовин. Вона низькокалорійна і вміщує в собі велику кількість води та клітковини, що робить її ідеальним продуктом.
Інгредієнти:
- капуста білокачанна – 700 г
- кріп – 1 пучок
- зелена цибуля – 1/2 пучка
- смажена цибуля з морквою – 4 ст. л.
- часник – 1-2 зубки
- манна крупа – 2 ст. л.
- сіль, спеції – до смаку
- панірувальні сухарі – 5-8 ст. л.
- олія – для смаження
Як приготувати пісні котлети з капусти:
- Капусту нарізаємо великими шматками, викладаємо в підсолений окріп і бланшуємо близько 4 хвилин. Потім охолоджуємо її та пропускаємо через м’ясорубку.
- У мисці поєднуємо капусту, нарізану зелену цибулю, смажені овочі, нарізаний кріп та пропущений через прес часник. Солимо, додаємо спеції до смаку та гарно перемішуємо.
- Тепер всипаємо манну крупу, перемішуємо і поміщаємо у холодильник на 20 хвилин.
- З отриманого фаршу формуємо котлетки, паніруємо їх і смажимо на олії до готовності.

Пісні котлети з квасолі
Квасоля – ще одне відмінне джерело білка, яке можна використовувати для приготування смачних пісних котлет.
Інгредієнти:
- квасоля варена або консервована – 400 г
- цибулина – 1-2 шт.
- морквина – 1 шт.
- печериці – 4 шт.
- сіль, мелений чорний перець, кумин – до смаку
- борошно пшеничне або панірувальні сухарі – 8-9 ст. л.
- олія – для смаження
Як приготувати пісні котлети з квасолі:
- Нарізану цибулину, печериці, часник та натерту моркву обсмажити на олії до напівготовності.
- Квасолю пропустити через м’ясорубку.
- У мисці поєднати та перемішати мелену квасолю, смажені печериці та спеції.
- Сформувати котлети середнього розміру та запанірувати її у борошні або сухарях.
- Пісні котлети з квасолі обсмажити на олії або викласти на деко і запекти у духовці.
Картопляні котлети зі шпинатом і тофу
Картопля – класична основа для багатьох пісних страв. Додавши до нього шпинат, отримаємо ароматні та соковиті котлети, які стануть чудовим доповненням до будь-якого обіду чи вечері.
Інгредієнти:
- картопля варена – 500 г
- шпинат – 1 пучок
- тофу – 70 г
- цибулина – 1 шт.
- сіль, перець, спеції – до смаку
- олія – для смаження
Як приготувати картопляні котлети зі шпинатом:
- Картоплю разом з почищеною та нарізаною цибулиною пропустити через м’ясорубку.
- Додати натертий на середній тертці тофу, усі спеції та перемішати.
- Мокрими холодними руками сформувати пісні котлети та обсмажити їх з обох боків до готовності на олії.
Отже, тепер ми знаємо, з чого приготувати пісні котлети. Рецептів пісних котлет безліч! Обираймо рецепт і нехай він стане апетитним доповненням до вашого щоденного раціону. Смачного!

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.