Рататуй – це дуже смачна й апетитна овочева страва, що символізує дух Провансу. Спочатку він був простою стравою фермерів, які готували його зі свіжих овочів, зібраних просто з грядки, обов’язково додаючи ароматні трави.
З часом рататуй став популярним не лише у Франції, а й в усьому світі, завдяки простоті приготування, корисним інгредієнтам і можливості варіювати рецептуру за смаком та вподобаннями кухаря.
Отже, як приготувати рататуй класичний та що можна додати у цю смачну овочеву страву – читайте в матеріалі.
Рататуй у духовці: рецепт
Під час приготування цієї страви ви можете експериментувати. Наприклад, додати картоплю, моркву, гриби, а прованські трави замінити на інші улюблені спеції. Для аромату у страву можна додати пропущений через прес або гранульований часник.
Інгредієнти:
- кабачки чи цукіні (молоді) – 2 шт.
- баклажан (середній) – 1 шт.
- болгарський перець – 1 шт.
- помідори – 4 шт.
- цибулина фіолетова чи біла – 1 шт.
- оливкова олія – 5 ст. л.
- сіль, перець, прованські трави – до смаку
Приготування:
- Кабачки чи цукіні, баклажани та два помідори миємо та нарізаємо кружальцями. Почищену цибулину нарізаємо тонкими кільцями.
- Овочі бажано нарізати керамічним ножем – він не окислює продукти.
- Підготовлені овочі солимо, перчимо, посипаємо прованськими травами.
- Для соусу два томати обдаємо окропом, знімаємо з них шкірку та нарізаємо кубиками. Додаємо оливкову олію (3 ст. л.) і нарізаний болгарський перець. Перекладаємо овочі у сковороду, тушкуємо близько 5 хвилин. Наприкінці тушкування додаємо сіль та спеції до смаку. Збиваємо отриману масу блендером.
- Половину соусу викладаємо у форму для запікання.
- Розкладаємо овочі та поливаємо їх соусом, що залишився. Збризкуємо олією.
- Запікаємо у духовці за 180°С близько 35 хвилин.
- Рататуй подаємо теплим у формі, в який він запікався. Смачного!

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.