Джем з полуниці – це один з найпопулярніших видів заготовок на зиму. Він не тільки смачний, але й корисний.
Полуниця багата на вітаміни й антиоксиданти, як-от вітамін С, фолієва кислота і флавоноїди, що сприяють зміцненню імунної системи. Хоча в процесі приготування частина корисних речовин втрачається, все ж більша частина залишається.
Як зробити полуничний джем в домашніх умовах, щоб вийшов густий та апетитний – читайте в матеріалі.
Зараз дивляться
Полуничний джем на зиму
Простота приготування робить цей тип заготовки доступним навіть для початківців.
Інгредієнти:
- полуниця – 2 кг
- цукор – 1 кг 500 г
- лимон – 1 шт.
Як зварити полуничний джем:
- Ягоди ретельно промиваємо, видаляємо хвостики та нарізаємо на половинки або четвертинки.
- У глибоку миску чи каструлю викладаємо ягоди та посипаємо їх цукром. Накриваємо кришкою чи харчовою плівкою і залишаємо за кімнатної температури на 2-3 години.
- Потім миску чи каструлю ставимо на вогонь і, періодично помішуючи, доводимо до кипіння.
- Вогонь зменшуємо і варимо джем на повільному вогні приблизно 30-40 хвилин. За 10 хвилин до закінчення приготування додаємо 3-4 ст. л. соку лимона та 1 ст. л. цедри лимона (за бажанням). Перевірити готовність джему можна так: капніть трохи на холодну поверхню – якщо джем швидко загусає, він готовий.
- Гарячий джем розливаємо по стерилізованих банках і закатуємо. Потім банки перевертаємо, укутуємо ковдрою і залишаємо до повного охолодження.
Джем з полуниці можна використовувати в різних стравах:
- Джем можна намазувати на хліб, тости або булочки. Також він чудово поєднується з вівсянкою та йогуртом.
- Використовувати як начинку для пирогів, тортів, млинців, круасанів чи мафінів.
- Додавати в чай, коктейлі або змішувати з газованою водою для отримання свіжого напою.
- Готувати солодкі соуси для м’ясних страв, особливо для качки чи свинини.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.