Маринований буряк на зиму – універсальна ідея смачної заготівлі на зиму. Його можна використовувати як звичайну закуску, додавати у салати, готувати з ним перші страви.
У рецепті ми натираємо буряк на тертці для моркви корейські, бо виходить дуже апетитно. Але ви можете нарізати його брусочками чи натерти на звичайній грубій терці.
Він зберігає багато корисних властивостей і може прикрасити ваш зимовий стіл яскравим кольором та насиченим смаком. Отже, рецепт маринованого буряка на зиму детально та зрозуміло – читайте в матеріалі.
Готувати будемо, щоб не витрачати час, маринований буряк на зиму без стерилізації.
Маринований буряк на зиму: рецепт
Для приготування вибирайте буряк будь-якого розміру, але бажано солодкий та соковитий. Яблучний оцет у рецепті можна замінити оцтом столовим 9%. Нам знадобиться 3 ст. л.
Інгредієнти на три півлітрові банки:
- буряк – 1 кг
- вода – 500 мл
- сіль (не йодована!) – 1 ст. л.
- цукор – 2 ст. л.
- оцет яблучний 6% – 5 ст. л.
- олія рафінована – 3 ст. л.
- часник – 9 зубків
- горошини чорного та духмяного перцю – по 5-6 шт.
Маринований буряк рецепт на зиму покроково:
- Буряки гарно миємо, викладаємо в каструлю та заливаємо водою. Варимо до готовності. Щоби буряк не втратив колір, можна додати 1 ч. л. оцту чи декілька дрібок лимонної кислоти.
- Воду зливаємо, буряки трішки охолоджуємо, чистимо та натираємо на тертці для моркви по-корейськи.
- Банки стерилізуємо. Кришки викладаємо в мисочку, заливаємо окропом і залишаємо на 10 хвилин. Потім даємо їм повністю обсохнути.
- На дно банок викладаємо почищені зубки часнику та горошини двох видів перцю.
- Тепер час викласти тертий буряк. Сильно пресувати його у банки не треба. Просто банки злегка струшувати.
- Для маринаду у воду (500 мл) додаємо цукор та сіль і доводимо до кипіння. Варимо 1 хвилину. Потім вливаємо оцет, ще раз доводимо до кипіння і варимо 30 секунд.
- Отриманим маринадом заливаємо буряк у банках, не доливаючи доверху приблизно 1 см.
- У кожну баночку вливаємо олію (по 1 ст. л.). Закатуємо заготовку кришками, перевертаємо, замотуємо в ковдру та даємо повністю охолонути.
Зберігаємо маринований буряк на зиму у прохолодному темному місці. Після відкриття банки тримаємо його у холодильнику і використовуємо протягом 4-5 днів.
Усім вдалих заготіівель і теплої та лагідної зими!