Поки сезон томатів у розпалі, пропонуємо приготувати ароматний соус для піци на зиму. Він стане справжньою знахідкою для любителів домашньої піци, додаючи їй насичений смак і неповторний аромат.
Як зробити соус для піци на зиму – читайте в матеріалі.
Соус для піци на зиму
Свіжий базилік надає томатному соусу більш насичений аромат завдяки ефірним оліям. Якщо немає свіжого, можна використовувати сушений у співвідношенні 1:3.
Зараз дивляться
Інгредієнти:
- помідори – 2,2 кг
- цибуля ріпчаста – 200 г
- часник – 30 г
- мелений перець чилі – 1-2 ч. л. чи до смаку
- свіжий базилік (листя) – 100 г
- сіль – 30 г
- цукор – 150 г
- оцет яблучний – 170 мл чи оцет 9% – 100 мл)
Спеції та прянощі:
- духмяний перець – 6-7 горошин
- гвоздика – 8-10 бутонів
- горошини чорного перцю – 1/3 ч. л.
- зерна гірчиці – 1/2 ч. л.
- кориця – 1/4 ч.л.
- сухий майоран – 1/2 ч. л.
- паприка (можна копчену) – 1 ч. л.
Томатний соус для піци на зиму покроково:
- Зробіть неглибокі надрізи хрест-навхрест з протилежного боку від плодоніжки. Залийте помідори киплячою водою на 5 хвилин, потім злийте воду і залийте холодною водою на 5-10 хвилин. Зніміть з них шкірку і подрібніть томати будь-яким зручним способом (занурювальним блендером або м’ясорубкою).
- Дрібно наріжте цибулю. Часник пропустіть через прес. Додайте усе до томатної маси.
- Гвоздику, духмяний перець, чорний перець горошком і гірчицю подрібніть у кавомолці чи іншим зручним способом.
- Додайте подрібнені прянощі до томатної маси разом із сіллю, паприкою, корицею та майораном.
- Додайте до маси половину цукру і поставте на вогонь. Варіть соус 45 хвилин, уварюючи його в 1,5-2 рази з відкритою кришкою.
- Додайте решту цукру, оцет і дрібно нарізаний базилік. Варіть ще 15 хвилин.
- Розлийте гарячий соус у стерилізовані банки. Закатайте кришками і закутайте банки в ковдру і залиште до повного остигання.
Як зберігати соус для піци на зиму
Зберігайте соус у прохолодному темному місці. Термін зберігання – до року.
Томатний соус чудово підходить не тільки для піци, але й для пасти, лазаньї або як основа для інших страв з томатами. Спробуйте додати його до овочевого рагу наприкінці приготування чи під час тушкування м’яса.
Читайте також:
