В українській кухні існують страви, які не тільки апетитні та ситні, але й здатні перенести нас у світ спогадів та традицій.
Одна з таких страв – вареники з капустою.
Рецепт вареників з капустою простий, але водночас неперевершений, бо має довгу історію й особливе місце в серцях багатьох українців.
Як зробити пухкі вареники з капустою, та що додати до начинки, щоб було ще смачніше – читайте нижче.

Вареники з капустою: рецепт покроково
Для того, щоб начинка була ароматна, додайте у начинку 1-2 ст. л. нарізаного кропу та пару дрібок кмину.
Інгредієнти:
Для тіста:
- кефір – 300 мл
- борошно пшеничне вищого ґатунку – 450-500 г +для посипання 2-3 ст. л.
- сіль – 1 ч. л.
- сода – 1 ч. л.
- яйце – 1 шт.
Для начинки:
- капуста білокачанна або пекінська – 600 г
- цибулина – 1 шт.
- морквина – 1 шт.
- олія – для смаження
- сіль, мелений чорний перець, паприка – до смаку
Приготування вареників з капустою:
- Для тіста у миску просіюємо 450-500 г борошна, додаємо сіль. Перемішуємо.
- У кефір додаємо яйце та соду, перемішуємо і переливаємо до борошняної суміші.
- Замішуємо тісто, скатуємо в кульку і поміщаємо в пакет або загортаємо у харчову плівку. Залишаємо його за кімнатної температури на 30 хвилин.
- Для начинки капусту шинкуємо. Цибулину чистимо, миємо та нарізаємо кубиками. Моркву натираємо на середній тертці.
- У пательні розігріваємо олію та смажимо спочатку цибулю з морквою близько 7 хвилин. Потім викладаємо капусту і смажимо, періодично перемішуючи, до готовності капусти. Важливо капусту не пересмажити, вона повинна залишитися хрумкою. Наприкінці приготування додаємо усі спеції та перемішуємо. Можна також додати 1 ст. л. томатного соусу або 1 ч. л. томатною пасти. Начинку охолоджуємо.
- Тісто ділимо на 2-3 частини, розкочуємо кожну на присипаному борошном столі.
- Склянкою вирізаємо кружальця тіста. На кожне кружальце викладаємо начинку і ліпимо вареники.
Якщо хочете приготувати пухкі вареники з капустою, тоді готуємо їх на пару так. У каструлю за розміром металічного сита вливаємо воду і доводимо її до кипіння. Ставимо поверх каструлі сито і викладаємо вареники на відстані один від одного (5-6 шт.). Сито накриваємо кришкою і готуємо на пару близько 6 хвилин.
Для приготування вареників у воді робимо так. У каструлю вливаємо воду, солимо її та доводимо до кипіння. Порціями (по 8-10 шт.) викладаємо вареники й варимо, після закипання води, близько 5-7 хвилин.
Пухкі вареники з капустою готові. Подайте з підсмаженою на олії цибулею. Смачного!
