Оскільки вегани не вживають продуктів тваринного походження, Факти ICTV пропонують ідеї для веганського новорічного столу 2025. Це у нас буде рік Зеленої Деревʼяної Змії!
Легкі та прості страви обов’язково додадуть енергії та сподобаються всім.
Веганське меню на Новий рік 2025: рецепти смачних страв
Веганське меню на Новий рік – це можливість створити легкі, корисні та водночас святкові страви. Різноманіття рослинних інгредієнтів дозволяє експериментувати зі смаками та текстурами. Таке меню стане чудовим вибором для тих, хто прагне розпочати рік з гармонії та турботи про себе і близьких.
Салат із буряка, білих грибів і авокадо

Фото: Unsplash
Цей салат просто насичений антиоксидантами, багатими на клітковину овочами та корисними ненасиченими жирами. Найскладніше в приготуванні – запікання грибів. Але результат просто вражає.
Інгредієнти на дві порції:
- білі гриби – 4 капелюшка
- лимонний сік – 1 ст. л.
- оливкова олія – 3 ст. л.
- цибуля шалот – 1 шт.
- пекінська капуста – 100 г
- відварений буряк – 100 г
- авокадо – 2 шт.
- лаваш – 2 листи
- сіль, чорний мелений перець – до смаку
Приготування
- Викладіть капелюшки грибів на деко, посоліть та запікайте в духовці за 160°С 20 хвилин.
- Приготуйте заправку. Збийте лимонний сік, оливкову олію, дрібно нарізану цибулю шалот, сіль та перець.
- Вимите та обсушіть листя капусти, розкладіть на тарілки. Зверху викладіть авокадо, нарізаний смужками буряк, підсушені шматочки лаваша та гриби, нарізані тонкими скибочками. Подавайте з заправкою.

Веганський салат Цезар

Фото: Unsplash
Думаєте, що приготувати на Новий рік 2025? Веганську альтернативу класичного Цезаря з заправкою, що не містить яєць. Головна порада: приготуйте вдвічі більше заправки та зберігайте її в герметичному контейнері у холодильнику для наступної порції салату.
Інгредієнти на одну порцію
- салат ромен – 150 г
- білий хліб – 2 шматочки
- оливкова олія – 1-2 ст. л.
- сіль, чорний молотий перець – до смаку
Для заправки:
- оливкова олія – 1 ст. л.
- лимонна цедра – 1 ч. л.
- лимонний сік – 1 ч. л.
- діжонська гірчиця – 1 ст. л.
- каперси – 2 ч. л.
- часник – 1 невеликий зубчик
- сіль та чорний мелений перець – до смаку
Приготування
- Підготуйте всі інгредієнти, салат вимийте та ретельно обсушіть. Це можна зробити паперовими рушниками.
- Наріжте хліб невеликими кубиками.
- Розігрійте 1-2 ст. л. оливкової олії та обсмажте хліб до легкої золотистої скоринки. Зніміть з вогню.
- Приготуйте веганську заправку. Вона така ж кремова та пікантна, як і традиційна. Покладіть у блендер всі інгредієнти та змішайте на високій швидкості.
- Порвіть листя салату руками. Влийте 2-3 ст. л. соусу та перемішайте. Додайте сухарики.
- Влийте ще 3-4 ст. л. заправки і перемішайте салат.
3. Веганські тортильї

Фото: Unsplash
У меню на Новий рік 2025 для веганів можна додати корисні канапки: ніжний соус та м’яка сочевиця – доволі ситна начинка, а підсмажена скоринка тортільї додасть хрускоти кожному шматочку. Щоб прискорити процес, приготуйте сочевицю напередодні. Залишиться тільки зібрати канапку.
Інгредієнти на 8 порцій
- тортильї – 8
Для начинки:
- варена зелена сочевиця – 2 склянки
- оливкова олія першого віджиму – 1 ст. л.
- цибуля – 1 шт.
- зубчики часнику – 2 шт.
- томатна паста – 3 ст. л.
- гострий перець – 1 ч. л.
- мелений кмин та коріандр – 1/2 ч. л.
- гуакамоле, листя зеленого салату, сіль – до смаку
- олія – для смаження
Приготування
- Почніть з начинки: у великій пательні на середньому вогні розігрійте олію. Додайте дрібно нарізану цибулю і готуйте приблизно 6 хвилин.
- Додайте часник і готуйте до появи аромату ще хвилину.
- Потім додайте томатну пасту та гострий перець та готуйте, доки томатна паста злегка не потемніє.
- Додайте кмин, коріандр і сіль. Потім – сочевицю і півтори склянки холодної води.
- Готуйте, час від часу помішуючи суміш, приблизно 5 хвилин. Додайте ще 1 ст.л., якщо пательня стане засухою.
- Підсушіть тортильї, потім покладіть у центр кожної щедру порцію сочевиці, додайте гуакамоле, листя салату. За бажанням можна покласти також помідори чері.
Хрустка картопля

Фото: Unsplash
Хрустка картопля може бути прекрасним веганським варіантом для святкового столу. Ось рецепт, який можна приготувати на Новий рік 2025.
Інгредієнти на дві порції
- картопля середнього розміру – 0,5 кг
- часнику – 4-5 зубчиків
- майоран, орегано, розмарин – по дрібці
- сіль, чорний мелений перець, олія – до смаку
Приготування
- Добре помийте картоплю, промийте і обсушіть.
- Розріжте картоплю на 4-8 частин. Покладіть нарізану картоплю в поліетиленовий пакет, додайте прянощі і олію та добре струсіть.
- Покрийте деко пергаментним папером, викладіть картоплю шкіркою вниз та запікайте за 180 °C протягом 30-40 хвилин до золотистої скоринки.
- Готову картоплю можна подавати з заправкою для веганського салату Цезар.
Веганські шоколадні трюфелі

Фото: Unsplash
Меню на Новий рік 2025 неможливо уявити без солодощів. Цей веганський десерт лише з трьох інгредієнтів, тож приготувати його дуже просто. Зазвичай шоколадні трюфелі містять жирні вершки, але їх можна замінити на кокосове молоко, смак вийде неперевершеним.
Інгредієнти на чотири порції
- темний шоколад (72% какао або більше) – 100 г
- несолодке кокосове молоко – 1 банка
- кокосова стружка – до смаку
Приготування
- Натріть половину порції шоколаду, змішайте з кокосовим молоком, поставте на вогонь та доведіть до кипіння.
- Зніміть з вогню, накрийте рушником і дайте постояти 5 хвилин, потім перемішайте, допоки маса не набуде однорідного стану.
- Через 30 хвилин зробіть з маси кульки, викладіть на пергамент та поставте в холодильник.
- Решту шоколаду покладіть у миску та розтопіть (наприклад, у мікрохвильовці на високій потужності), аж доки він розплавиться і стане однорідним.
- Занурюйте кульки в шоколад, відбиваючи надлишки.
За бажанням посипте підсмаженою кокосовою стружкою. Смачного!