Картопля – напевно, найпопулярніший овоч у кожній українській сім’ї. Його додають у салати, запіканки, супи. Також її варять і смажать як окрему страву.
Як і скільки потрібно варити картоплю, аби вона була смачною і не розвареною – читайте в нашому матеріалі.
Скільки варити картоплю: поради
- аби картопля зварилася рівномірно, спершу потрібно добре її промити і порізати на однакові шматки;
- якщо часу на приготування у вас мінімум, поріжте її на дуже дрібні шматочки;
- якщо хочете здивувати рідних смачним пюре, обирайте крохмалисту картоплю – вона гарно розварюється. Однак для салатів беріть тверду молоду бульбу, яка триматиме форму;
- якщо хочете додати страві пікантності, варіть картоплю з додаванням лаврового листка або часнику;
- навариста і запашна картопля виходить, якщо варити її у курячому бульйоні;
- із шматком вершкового масла картопля звариться швидше.
Картопля в мундирі: як варити
Смак, знайомий з дитинства ледь не кожному, можна запросто відтворити у домашніх умовах. Для цього ретельно помийте картоплю (обирайте бульбу однакового розміру). Аби картопля добре тримала форму, проколіть її виделкою.
Помістіть бульбу у каструлю і залийте великою кількістю води. На 1,5 л води додайте 1 ч. л. солі.
Накрийте її кришкою і ставте на середній вогонь. Після того, як вода закипить, варіть її ще 20 хв. Якщо ви взяли молоді овочі, то варити їх потрібно на 5 хв менше.
Якщо бульба стара, на її варіння потрібно виділити пів години.
Щоб переконатися, що картопля готова, проколіть її виделкою.
Якщо ви варите картоплю у мундирі для приготування салату, вона повинна бути твердою. Варіть від 15 до 20 хв на середньому вогні.
Очищена картопля: як варити
Помийте картоплю та очистьте від бруду. Великі овочі наріжте на рівні частини. Покладіть у кастрюлю і залийте повністю водою.
Аби картопля не розварилася, додайте трішки оцту. Варіть на середньому вогні.
Якщо ви варите цілу картоплю, їй потрібно до пів години. А якщо дрібно нарізану – до 20 хв.
Коли картопля звариться, негайно злийте воду. Якщо бульба стоятиме довго у воді, вона стане розвареною і не такою смачною.
Скільки часу потрібно варити картоплю для різних кондицій
Картоплю на пюре варіть до 30 хв після закипання. Якщо молода – на 10 хв менше. Засікайте час приготування після того, як закипить вода.
Для ідеального пюре добре наріжте картоплю на шматочки, відваріть у курячому бульйоні і додайте лаврового листя.
Після варіння злийте воду, посоліть, поперчіть та потовчіть за допомогою товкачки. Додайте хороший шматок вершкового масла або пів склянки кефіру. Подавайте з котлетами, свіжим салатом або квашеною капустою.
