Маринований хрін – це незамінний продукт у нашому зимовому меню. Якщо ви ще не пробували готувати його самостійно, варто це зробити!
Домашній хрін не лише гостріший за магазинний, але й має насиченіший смак і приносить більше користі, бо без консервантів, стабілізаторів та інших непотрібних добавок.
Як маринувати хрін на зиму – два прості рецепти від досвідчених господинь – читайте в нашому матеріалі.
Як маринувати хрін на зиму народні рецепти
Маринований хрін чудово підходить до м’ясних і рибних страв, додає пікантності бутербродам, його також можна використовувати як один із інгредієнтів для соусів і салатів.
Зробити його вдома досить просто, а результат перевершить ваші очікування.
Маринований хрін на зиму: рецепт із буряком
Інгредієнти:
- корінь хрону – 300 г
- буряк – 1 шт. (300 г)
- сіль – 2 ч. л.
- цукор – 3 ч. л.
- оцет 9% – 100-120 мл
- вода (холодна, кип’ячена) – 300 мл
- червоний перець чилі – 1 шт. (за бажанням)
Приготування:
- Спочатку замочуємо корінь хрону в холодній воді на 30 хвилин. Це полегшить очищення і зробить його більш соковитим.
Тепер чистимо хрін і буряк. Пропускаємо їх через м’ясорубку або тремо на дрібній тертці. Щоб зменшити їдкість хрону, можна скористатися такою хитрістю: надіньте на затискач м’ясорубки пакет і закріпіть його гумкою – так пари хрону не поширюватимуться. - Якщо ви любите гостріші страви, додайте разом з хроном подрібнений перець чилі без насіння. Хрін інколи буває сухуватим, тому до суміші можна додати трохи холодної кип’яченої води для досягнення бажаної консистенції. Кількість води регулюємо за смаком
- Додаємо до суміші сіль, цукор та оцет. Перемішуємо. На цьому етапі важливо працювати на свіжому повітрі чи на балконі, оскільки подрібнений хрін може викликати сильне подразнення очей.
- У стерилізовані банки вливаємо трохи оцту, закриємо кришкою і добре трясемо. Це допоможе додатково продезінфікувати банки.
- Розкладаємо готову суміш у банки, закриваємо їх кришками і прибераємо на зберігання в холодильник.
Хрін можна вживати вже за добу, але він буде ще смачнішим після тривалішого настоювання.
Рецепт хрону без буряка
Цей ароматний хрін готовий до вживання й чудово підійде як доповнення до ваших улюблених страв.
Інгредієнти:
- свіжий почищений та подрібнений корінь хрону – 200 г
- окріп – 6 ст. л.
- майонез – 4 ст. л.
- сік з половини лимона
- цукор – 1 ст. л.
- сіль – 1 ч. л.
Приготування:
- Тертий корінь хрону перекладаємо у миску. Вливаємо воду та перемішуємо.
- Додаємо до хрону майонез, сік лимона, цукор та сіль. Ще раз ретельно перемішуємо.
- Розкладіть готовий хрін по стерилізованих маленьких баночках.
- Зберігаємо маринований хрін у холодильнику до 30 днів.
Здавна хрін використовують не лише для приготування маринованих закусок, але й для лікування різних недуг. Корінь хрону містить багато корисних речовин, зокрема вітаміни С і В, які підвищують імунітет і допомагають боротися з простудними захворюваннями.