Корж із пшеничного тіста, який замочують у маково-медовому соусі – традиційна українська страва на Маковія.
У народі цю страву називають шулики чи ламанці. Наші предки вважали, що це обов’язкова страва на Маковія. Рецепт традиційного коржа на Маковія 2024 – читайте в матеріалі Фактів ICTV.
Традиційна українська страва: як приготувати корж на Маковія
Шулики – пісний корж, який ламають на довільні шматочки й заливають водою з маком та медом. Рецепт святкового коржа може змінюватися в залежності від регіону України, проте принцип страви майже завжди залишається незмінний: шматки коржа заливають маком та медом.
Зараз дивляться
Ця страва вважається обрядовою та готується лише 1 серпня на Медовий Спас та протягом Успенського посту, який триває два тижні.
Для традиційного коржа на Маковія вам знадобиться:
- Борошно – 250 г.
- Цукор – 100 г.
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – 100 г.
- Вершкове масло – 75 г.
- Мак – 1 ст. ложка.
- Розпушувач – ½ ч. ложки.
- Сіль – дрібка.
Для соусу:
- Мак – 200 г.
- Мед – 5 ст. ложок.
- Кип’ячена гаряча вода – 0,5 ч. ложки або 250 мл молока.
Як готувати шулики:
- У миску всипте борошно, додайте розпушувач, сіль, мак та цукор. За допомогою вінчика перемішайте сухі інгредієнти до однорідності.
- В миску з майбутнім тістом додайте вершкове масло та починайте розминати масу руками. Тепер вбийте яйце, додайте сметану та замісіть туге тісто.
- Розкатайте шматок тіста у пласт завтовшки 3 мм, проколіть його виделкою та перекладіть на деко, встелене пергаментом. У вас має вийти один-два коржі.
- Розігрійте духовку до 185 °C та відправте туди коржі на 15 хвилин. Відтак – дістаньте тісто з духовки та дайте охолонути.
- Поламайте коржі на довільні шматки та перекладіть їх в окрему миску.
- Тепер приготуйте соус: в тарілці з’єднайте мак, гарячу воду (або молоко) та мед. Ретельно перемішайте та залийте соусом шматочки коржа.
- Через 5-7 хвилин можна куштувати традиційну українську обрядову страву!
Читайте також:
