Ми знаємо, як приготувати шашлик не тільки на природі, але і вдома, щоб вийшов соковитий та неймовірно смачний!
Для цього необхідно знати всі тонкощі, які допоможуть зробити м’ясо ніжним, ароматним і таким, що не відрізнялося б від приготованого на багатті.
Якщо у вашому арсеналі є електрогриль, духовка або звичайна сковорідка, а також традиційний набір продуктів для шашлику, тоді ви сміливо можете його готувати та не сумніватися в смакових якостях.
Як приготувати смачний шашлик вдома – читайте на Фактах ICTV.
Як приготувати шашлик в духовці
Інгредієнти:
- свинина – 1 кг
- цибуля ріпчаста – 2 шт.
- оцет – 2 ст. л. чи сік лимона – 4 ст. л.
- сіль – 0,5 ст. л.
- цукор – 1 ч. л.
- спеції для шашлику (без солі) – 1 ст. л.
Приготування:
- Шмат м’яса промити холодною водою, обсушити, нарізати на шматочки та викласти в емальовану миску чи каструлю.
- Поєднати у мисочці сіль, цукор і спеції для шашлику.
- Посипати сумішшю спецій м’ясо та гарно перемішати.
- Цибулю почистити, нарізати тонкими кільцями та перекласти до м’яса.
- Поли м’ясо оцтом чи соком лимона та гарно перемішати.
- Накрити миску чи каструлю кришкою і помістити у холодильник. Маринувати від 3 до 12 годин.
- Перед приготуванням розігріти духовку до 250 градусів. Помістити м’ясо і цибулю в рукав для запікання, зробити три проколи зверху.
- Спочатку краще викласти цибулю, а поверх м’ясо.
- Запікати м’ясо 50 хвилин. Потім дістати, полити м’ясо соком, що виділився, і запікати ще 30 хвилин.
Як приготувати шашлик на мангалі
Інгредієнти:
- свинячий ошийок – 1 кг
- цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- цукор – 1 ч. л.
- спеції для шашлику (без солі) – 1 упаковка
Приготування:
- М’ясо нарізати на шматочки, натерти спеціями з цукром. Помістити м’ясо в каструлю.
- Нарізати цибулю тонкими кільцями, додати до м’яса.
- Усе гарно перемішати та помістити маринуватися у холодильник на 3-12 годин.
- Підготувати мангал. Для цього краще використовувати готове вугілля або ж дрова з фруктових дерев. Коли вугілля стало сивим, потрібно розподілити м’ясо на шампурах. Це краще робити нещільно, шматки можна розділити цибулею.
- Шампури краще покласти на висоті 7-10 см над вугіллям, водночас відкритого вогню не повинно бути. Смажити шашлик потрібно до 15 хвилин. Його часто повертати та міняти шампури місцями.
Цікавий рецепт, як готувати шашлик на мангалі у пиві, знайдете за посиланням.
Як приготувати шашлик на електрогрилі
Інгредієнти:
- свинина – 1,5 кг
- цибуля – 3 шт.
- приправа для шашлику – 1 ст. л.
- оцет – 3 ст. л.
- вода – 8 ст. л.
- цукор – 1 ч. л.
- сіль, мелений чорний перець – до смаку
Приготування:
- М’ясо помити та розрізати на порційні шматки однакового розміру. Натерти їх сіллю, перцем і приправою для шашлику. Помістити м’ясо в каструлю.
- Почистити цибулю, нарізати товстими шматочками, додати до м’яса.
- Приготувати маринад. Для цього змішати воду, оцет і цукор. Залити м’ясо і цибулю маринадом і дати настоятися від 3 до 12 годин.
- Нанизати м’ясо на шпажки. Перед обсмажуванням треба увімкнути електрогриль на максимальну температуру. Поверхню гриля варто змастити олією.
- Розмістити шашлик на грилі, закрити кришкою і смажити 10 хвилин. Кожні дві хвилини шпажки потрібно повертати.
Як приготувати шашлик на сковорідці у томатному маринаді
Інгредієнти:
- свинина – 1,5 кг
- цибуля – 3 шт.
- спеції для шашлику – 1 ст. л.
- сіль, мелений чорний перець – до смаку
- вода – 8 ст. л.
- томатний соус – 3 ст. л.
- цукор – 1 ч. л.
- олія – для смаження
Приготування:
- М’ясо помити та нарізати шматками. Натерти його сіллю, перцем і спеціями. Перекласти в каструлю.
- Очистити цибулю, нарізати її півкільцями. Додати до м’яса.
- Приготувати маринад. Для цього змішати воду з томатним соусом і цукром.
- Перекласти томатний маринад до м’яса та перемішати. Маринувати від 3 до 12 годин.
- Розігріти сковороду, налити олію. М’ясо дістати з маринаду, відтиснути та смажити на великому вогні з кожного боку по 5 хвилин.
- Потім накрити кришкою, зменшити вогонь і смажити 30 хвилин.
- Коли м’ясо майже готове, додати цибулю і тушкувати ще 5-10 хвилин.
Практично жоден пікнік не обходиться без шашлику, до якого напевно кожен купує в магазині кетчуп. Є чудова альтернатива – приготувати соус самостійно.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.