Запечена курка – це класика святкового столу, особливо популярна серед господинь, які цінують простоту приготування та вишуканий смак. В українських родинах курку готують не лише на свята, а й для звичайних сімейних обідів.
Один із найпоширеніших і надійних способів – запікання курки в рукаві, що дає змогу зберегти її соковитість та аромат.
Як запекти курку, щоб вона була м’якою – секрет від досвідченої господині
Щоб курка вийшла ніжною та соковитою, варто її перед приготуванням помістити у розсіл. Для цього використовується простий рецепт: 50 г солі на 2 л води. Залишаємо курку в цьому розсолі на ніч, а потім готуємо за рецептом, вказаним нижче. Така підготовка допоможе птиці залишатися м’якою та соковитою після запікання.
Курка в рукаві з яблуками
Це один із найулюбленіших рецептів серед господинь, адже яблука додають курці солодкуватого аромату і роблять м’ясо ніжнішим.
Інгредієнти:
- курка – 1,8 кг
- яблука – 3 шт.
- часник – 4 зубки
- гірчиця – 3 ч. л.
- мед (за бажанням, не обов’язково) – 1 ч. л.
- сіль – до смаку
- чорний мелений перець – 1/2 ч. л.
- приправа для курки – 1 упаковка
Як запекти курку в духовці у рукаві:
- Курку гарно промиваємо та обсушуємо.
- У невеликій мисочці поєднуємо сіль, приправу для курки та мелений чорний перець.
- Пропущений через прес часник перемішуємо з гірчицею та медом.
- Спочатку натираємо курку ззовні та всередині сумішшю спецій. Залишаємо на 1 годину за кімнатної температури.
- Для більш насиченого смаку курку натираємо гірчично-медовим соусом.
- У середину курки викладаємо нарізані великими шматочками яблука.
- Викладаємо курку в рукав для запікання і поміщаємо у холодильник на ніч.
- Як запекти курку, щоб вона була м’якою – робимо це так. Поміщаємо курку у рукаві для запікання не деко.
- Скільки часу запікати курку в рукаві – запікаємо у духовці за 190 градусів 1 годину 30 хвилин. За 15-20 хвилин до закінчення приготування рукав розрізаємо, щоб курка підрум’янилася.
Новий маринад для маринування курки. Один із сучасних рецептів маринаду – це поєднання 200 мл натурального густого йогурту з 200 мл томатного соку. Поєднайте йогурт та томатний сік. Додайте спеції для курки, паприку і солі до вашого смаку. Маринуйте курку щонайменше 3 години, після чого запікайте у формі або в рукаві.
Чому курка виходить сухою: помилки в приготуванні
Одна з поширених помилок – занадто висока температура запікання. Якщо ви запечете курку за надмірної температури, то зовні вона підгорить, а всередині залишиться сирою. Оптимальна температура для запікання – 180-190 градусів. Не варто поспішати, краще дати курці рівномірно приготуватися протягом потрібного часу.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.