Які макарони не спричинять закрепу – пояснює експерт

Закреп макарони
Джерело: Unsplash

Закреп – делікатна і важлива проблема, за якої необхідно дотримуватися певних правил харчування. Що можна їсти при затримці випорожнення кишківника та чи можна вживати макарони – читайте в матеріалі Фактів.

Закреп: що це та причини виникнення

За словами дієтологині Ольги Андрущенко, закреп – це стан, коли калові маси стають твердими і їхня дефекація відбувається з певними труднощами та залишається відчуття неповного випорожнення.

Закрепи бувають гострі та хронічні. Гострі тривають менш як три місяці, а хронічні – довше.

За причинами виникнення закреп буває первинний і вторинний:

Зараз дивляться
  • первинний виникає без патології ШКТ, причиною частіше є неправильне незбалансоване харчування, вживання малої кількості рідини;
  • вторинний пов’язаний з захворюваннями з боку товстого кишечника, прямої кишки та органів тазового дна.

Які макарони не спричинять закреп

Дієтолог зазначає, що при запорах взагалі не рекомендується їсти хлібобулочні вироби. Це стосується хоч чорного, хоч білого хліба, а також макаронів.

Адже всі ці продукти в останні роки готуються з додаванням хімії. Крім цього борошно для їхнього приготування ретельно очищається і з нього забирається все корисне, зокрема й грубі рослинні волокна, які стимулюють роботу кишківника.

Щоб уникнути короткочасних або тривалих затримок, слід звернути увагу на вироби, які не пройшли такої обробки.

Однак якщо ви дуже хочете макаронів, можете відварити із кулачок виробів (з твердих сортів пшениці) без додавання вершкового масла, кетчупу та майонезу.

Закреп: фактори ризику

Експертка виділяє основні фактори:

  • вік;
  • недостатня кількість фізичної активності;
  • суворе обмеження калорій;
  • нестача клітковини в раціоні;
  • часте приймання ліків, антидепресантів, опіатів, спазмолітиків, антиконвульсантів, препаратів заліза;
  • життя в холодному кліматі;
  • сильний стрес, дискомфорт.

Продукти, які посилюють закреп:

  • жирне м’ясо, особливо в поєднанні із макаронами;
  • вироби із пшеничного борошна: булочки, випічка, пельмені;
  • вареники;
  • білий рис.

Продукти, які допомагають полегшити закреп:

  • овочі та фрукти;
  • зелень;
  • бобові;
  • квашені та ферментовані продукти;
  • цикорій.

Закреп: як харчуватися

За словами Ольги Андрущенко, раціон при закрепі має бути збалансований і різноманітний.

Для нормальної діяльності кишківника необхідно вживати достатню кількість клітковини, яка міститься в овочах, фруктах та зелені.

Також потрібно пити достатню кількість води та займатися спортом.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка