Великдень – одне з найважливіших свят у християнській релігії. Цей день уособлює пробудження природи від сну та звільнення від гріхів. Також Великдень символізує жертву сина Господнього за гріхи людства.
У 2024 році свято випадає на 5 травня. Традиційною основною стравою на Великдень є паски, які прикрашають білою глазур’ю.
Факти ICTV зібрали найкращі рецепти пасок на Великдень 2024.
Зараз дивляться
Рецепт сирної паски без випікання
Інгредієнти:
- перетертий на ситі свіжий жирний сир – 1 кг
- круто зварені яйця – 5 шт.
- м’яке вершкове масло – 200 г
- сметана – 200 г
- цукор – 1 склянка
- ванільний цукор – 1 ч. л.

Фото: Pixabay
Спосіб приготування сирної паски:
- Розтираємо жовтки, вершкове масло, сметану, цукор та сир. Додаємо ванільний цукор та пів склянки родзинок чи цукатів.
- Вимішавши, викладаємо у вологу марлю та кладемо у якусь форму під гніт, щоб стікала сироватка.
- Форму залишаємо на дві доби в холодному місці, потім обережно виймаємо паску та робимо зверху хрест із родзинок.
Рецепт заварної паски
Інгредієнти:
- борошно – 5 склянок
- молоко – 9,5 склянки
- жовтки – 7 шт.
- цукор – 6 склянок
- дріжджі – 100 г
- вершкове масло – 600 г
- сіль – дрібка
- ванілін – дрібка
Як приготувати заварну паску:
- Борошно заварюємо гарячим молоком. Як охолоне, додаємо розтерті з половиною норми цукру жовтки, дріжджі, розведені в пів склянки молока.
- Замішуємо густе тісто, потроху досипаючи борошно, даємо підійти, додаємо решту цукру, трохи солі й ваніліну, вимішуємо, додаємо вершкове масло, ще раз вимішуємо та кладемо у форму.
- Коли тісто підніметься, випікаємо в духовці.
Рецепт сирної паски з горіхами
Інгредієнти:
- сир – 1 кг
- яйця – 4 шт.
- ваніль – дрібка
- цукор – 1 склянка
- вершкове масло – 100 г
- горіхи подрібнені – 2 склянки
Спосіб приготування сирної паски з горіхами:
- Сир протираємо крізь сито, додаємо цукор, ваніль, яйця, масло. Усе добре перемішуємо.
- Волоські горіхи підсмажуємо, подрібнюємо, перемішуємо з сиром, додаємо вершки або сметану, викладаємо у форму та ставимо під прес.
Рецепт паски з родзинками
Інгредієнти:
- борошно – 800 г
- вершкове масло – 200 г
- цукор – 200 г
- молоко – 1 склянка
- яйця – 5 шт.
- свіжі дріжджі – 50 г
- родзинки – 200 г
- сіль – дрібка
Як приготувати паску з родзинками:
- Розтоплюємо масло, вливаємо гаряче молоко, додаємо цукор, сіль. Перемішуємо та охолоджуємо до температури парного молока, після чого всипаємо борошно, вливаємо розведені в невеликій кількості молока спінені дріжджі, ретельно перемішуємо.
- Ставимо в тепле місце. Коли підійде, додаємо пʼять жовтків, пʼять збитих у стійку піну білків, родзинки та вимішуємо. Тісто кладемо у гарно змащену маслом і посипану борошном форму, заповнивши її до половини.
- Коли тісто підніметься в рівень з краями форми, випікаємо за температури 180 °С до готовності.
Рецепт шоколадної паски

Фото: Pixabay
Інгредієнти:
- сир – 1 кг
- вершкове масло – 400 г
- густа сметана – 2 склянки
- цукор – 1 склянка
- вершки – 1 склянка
- шоколад – 200 г
- жовтки – 4 шт.
- білки – 2 шт.
- ванілін – дрібка
Як приготувати шоколадну паску:
- Протираємо сир через сито, змішуємо з вершковим маслом і густою сметаною. Потім змішуємо цукор з вершками та шоколадом, натертим на дрібній терці, додаємо ванілін.
- Розмішуємо, доки не залишиться крупинок шоколаду. Шоколадну масу змішуємо з сиром, добре розтираємо.
- Збиваємо густі вершки та яєчні білки, з’єднуємо з приготовленим сиром. Додаємо дрібно нарізані цукати та родзинки.
- Все перемішуємо, викладаємо у пасочницю, накриваємо кришкою, кладемо гніт і ставимо на добу в холодне місце.