Закусок, які можна подавати до святкового стола, безліч, але зустріч Нового року 2025 – подія особлива. Факти ICTV підготували 5 рецептів простих і вишуканих страв на новорічний стіл.
Бутерброди із запеченим перцем: рецепт новорічної закуски до святкового столу 2025

Фото: klopotenko.com
Інгредієнти:
- 3 солодких перці (жовтий, зелений, червоний)
- 2-3 ст. л. оливкової олії
- половина лимона
- 4-6 скибочок хліба
- 100 г сиру фета
- cіль, перець до смаку
Приготування
Зараз дивляться
- Духовку розігрійте до 200°C. Перець промийте та просушіть. Наколіть перці ножем або дерев’яною шпажкою, полийте оливковою олією, посоліть. Запікайте в розігрітій духовці протягом 25-30 хвилин.
- Ще гарячі перці перекладіть у пластиковий пакет і залиште на 10 хвилин. Це потрібно зробити, щоб перець легко почистився від шкірки.
- Почистьте перець від шкірки, видаліть серцевину з насінням і поріжте м’якоть кубиками.
- Порізаний перець покладіть до миски, додайте сік і цедру половини лимона та оливкову олію. Посоліть та поперчіть.
- Скибочки хліба підсушіть на пательні без олії або в тостері. Сир фета розімніть виделкою та викладіть на хліб. Зверху викладіть запечений перець і подавайте на стіл.
Печериці з фетою: покроковий рецепт смачної закуски на Новий Рік 2025

Фото: klopotenko.com
Інгредієнти
- 400 г печериць
- 200 г фети
- 2 зубчики часнику
- 5 гілочок петрушки
- 1 ст. л. оливкової олії
- чорний свіжомелений перець до смаку
Приготування
- Розігрійте духовку до температури 180°C. Обітріть від бруду печериці та відокремте ніжки від капелюшків. Ніжки нам не знадобляться.
- Викладіть капелюшки грибів на деко, застелене пергаментом, полийте оливковою олією та поставте запікатися на 20 хвилин. Дістаньте печериці з духовки і дайте охолонути.
- Очистте зубчики часнику та наріжте дрібними кубиками. Викладіть у миску разом із фетою та посіченим листям петрушки.
- Додайте запечені капелюшки грибів і трохи перемішайте. Посипте чорним меленим перцем до смаку. На бажання викладіть сир із часником у капелюшки грибів.
Рататуй за класичним рецептом до Нового року 2025
Інгредієнти:
кабачки чи цукіні — 2 шт.
баклажан (середнього розміру) — 1 шт.
болгарський перець — 1 шт.
помідори — 4 шт.
цибулина (фіолетова або біла) — 1 шт.
оливкова олія — 5 ст. л.
сіль, перець, прованські трави — за смаком.
Приготування:
- Промийте кабачки чи цукіні, баклажан і два помідори. Наріжте їх кружальцями однакової товщини.
- Цибулю очистіть і наріжте тонкими кільцями. Якщо хочете зберегти свіжість овочів, використовуйте керамічний ніж — він не окислює продукти.Усі нарізані овочі складіть у миску.
- Додайте сіль, чорний мелений перець і прованські трави. Полийте їх оливковою олією й ретельно перемішайте, щоб спеції рівномірно розподілилися.
Продовження рецепта тут.
Млинці з креветками і крем-сиром: закуска, яку можна готувати не лише на Новий рік 2025

Фото: klopotenko.com
Інгредієнти
Для млинців:
- 2 яйця
- 1 ч. л. цукру
- ½ ч. л. солі
- 340 мл молока
- 130 г борошна
- 2 ст. л. рослинної олії
Для начинки:
- 200 г крем-сиру
- 300 г креветок
- 2-3 гілочки кропу (на бажання)
Приготування
- 2 яйця збийте з 1 ч. л. цукру та ½ ч. л. солі. Додайте до збитих яєць половину молока (170 мл) та 130 г борошна. Ретельно вимішайте тісто, щоб не залишилося грудочок. Додайте до тіста решту молока, 2 ст. л. рослинної олії та ще раз перемішайте.
- Змастіть пательню невеликою кількістю олії, добре розігрійте та вилийте невелику порцію тіста. Смажте з обох боків до золотавого кольору. Дайте млинцям охолонути.
- Наріжте креветки.
- Змастіть половинку кожного млинця крем-сиром і викладіть зверху креветки. Можна присипати їх нарізаним кропом. Обережно загорніть рулетик.
- Зріжте краї млинців для акуратнішого подавання. А кожен млинець розріжте навпіл – так куштувати буде зручніше.
Паштет з грибів та сочевиці

Фото: klopotenko.com
Інгредієнти
- 500 г печериць
- 1 склянка вареної сочевиці
- 100 г вершкового масла
- 25 мл коньяку або бренді
- сіль, перець, коріандр до смаку
- 1 цибулина
- олія для смаження
Приготування
- Нарізані печериці смажимо на олії.
- Окремо смажимо нарізану кубиками цибулю, також на олії.
- Поєднуємо у блендері гриби, цибулю, варену сочевицю.
- Додаємо також вершкове масло, бренді, спеції та гарно збиваємо. Паштет готовий.
Читайте також:

Джерело і фото: Євген Клопотенко