Шоколад змінює наш мозок, змушуючи його знову і знову прагнути до отримання задоволення

жінка, шоколад
Джерело: Pixabay

Чому нам так важко встояти перед шоколадом або смачними та красивими шоколадними цукерками?

За словами дослідників Інституту досліджень метаболізму Єльського університету, споживання продуктів з високим вмістом жиру та цукру може фактично змінити наш мозок.

Регулярне вживання шоколаду

Йдеться про регулярне вживання шоколаду, яке, навіть у невеликих кількостях, привчає мозок до потягу до цього продукту в майбутньому.

Зараз дивляться

– Наша схильність їсти їжу з високим вмістом жирів і цукру може бути вродженою або розвинутися внаслідок надмірної ваги. І мозок запам’ятовує це уподобання, – пояснює Шармілі Едвін Танараджа, провідний автор дослідження.

Щоб перевірити цю гіпотезу, дослідники давали одній групі добровольців щодня протягом восьми тижнів на додаток до їхнього звичного раціону ще й невеличкий шоколадний пудинг, що містив багато жиру та цукру.

Інша група теж отримувала пудинг, що містив таку саму кількість калорій, але був менш жирним і солодким. Мозкову активність добровольця вимірювали до і протягом восьми тижнів.

Реакція мозку тих, хто їв продукти з найвищим вмістом жиру і цукру, значно посилилася. Особливо активувалася дофамінергічна система мозку, що відповідає за мотивацію та винагороду.

До речі, за період дослідження піддослідні першої групи не додали у вазі більше, ніж піддослідні контрольної.  І показники крові, такі як рівень цукру або холестерину, також не відрізнялися.

Дослідники припускають, що перевага солодких продуктів збережеться в учасників експерименту і після закінчення дослідження.

– У мозку створюються нові зв’язки і не зникають. Якщо вам сподобалося те, що ви спробували, швидко це не забувається, – пояснює Марк Тіттгемейер, керівник дослідження.

Джерело: SciTechDaily

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка