Британський дієтолог Рорі Батт у коментарі одному з популярних інтернет-видань Сполученого Королівства розповів про чотири популярні напої, які провокують утворення смертельно небезпечних тромбів.
– Тромби – це згустки крові, що сформувалися в гелеподібну речовину. Хоча вони необхідні для запобігання надмірній кровотечі під час порізу, нерозчинені природним шляхом можуть бути небезпечними, – пояснює фахівець.

Так, за словами Рорі Батта, солодкі напої можуть бути одним з винуватців утворення тромбів через їхній вплив на рівень холестерину. Йдеться про:
- солодкі газовані напої;
- неякісні фруктові соки (з додаванням цукру, без м’якоті);
- солодкі лікери, настоянки;
- енергетики.
За словами дієтолога, цукор не тільки підвищує рівень ліпопротеїдів низької щільності (шкідливого холестерину), а й може підвищити ризик атеросклерозу, який призводить до утворення тромбів.
Відомо, що так званий поганий холестерин звужує артерії, що може призвести до інфарктів та інсультів. Тепер, згідно з новими дослідженнями, також підозрюють, що він призводить до венозної тромбоемболії, інформує дієтолог.
Джерело: Express