Вчені з Нагойського технологічного інституту дослідили, що глазур керамічних чашок має вплив на збереження корисних елементів чаю. Результат дослідження був опублікований у журналі Naked Science.
Науковці проаналізували чотири найпопулярніших типи японської глазурі, які використовуються для прикраси керамічного посуду. У складі глазурі присутні оксиди кремнію, алюмінію, натрію, кальцію та металів, які надають посуду текстури та кольору.
Оксиди міді, які містяться в глазурі Oribe, надають чашкам яскраво-зелений колір.
Namako з оксидом кобальту відзначається синім відтінком.
Глазур Irabo, з оксидом заліза в складі, робить посуд помаранчевим.
Toumei, що містить велику кількість титану, відповідає за прозорість покриття.
Згідно з результатами дослідження, розчини, які контактують із чашками глазурі Oribe, Namako та Irabo, містять менше антиоксидантів порівняно з посудом, покритим глазур’ю Toumei.
Джерело: ScienceDaily