Вчені розповіли про продукти, які можуть спровокувати розвиток депресії

fastfood
Джерело: Unsplash

Згідно з новим дослідженням вчених, ультраоброблена їжа і напої зі штучними підсолоджувачами можуть викликати депресію.

І найбільше ризикують ті, хто вживає близько 9 і більше продуктів щодня. Йдеться про готові супи, соуси, заморожену піцу, фастфуд (хот-доги, сосиски, картоплю фрі), а також кондитерські вироби та напої, які містять штучні підсолоджувачі.

За результатами численних досліджень з’ясувалося, що такі продукти є основною причиною ожиріння, діабету, раку, серцево-судинних та інших хронічних захворювань, які призводять до передчасної смерті.

Зараз дивляться

Дослідження 2014 року виявило також, що ті, хто надавав перевагу газованим напоям, каві або чаю зі штучними підсолоджувачами, частіше страждали від депресії.

Інше дослідження, проведене у 2022 році, продемонструвало результати, які просто вражають: якщо понад 20% щоденних калорій надходить з ультраоброблених продуктів (наприклад, картоплі фрі та гамбургера з сиром), це погано впливає на мозок, внаслідок чого на 28% погіршуються когнітивні функції та порушується мікробіом кишечника.

—  Це доказ того, що мікроби в кишечнику відіграють важливу роль  у метаболізмі та виробництві білків, які діють у мозку, —  зазначив співавтор дослідження професор Чан.

Вчені доводять, що існує взаємозв’язок між станом емоційного здоров’я і харчовими звичками, проте наголошують, що це потребує подальших досліджень.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка