Вчені з Медичної школи Ікана на горі Синай в США під час дослідження з’ясували, що постійний пропуск сніданків шкодить імунній системі і може підвищити ризик розвитку раку і серцевих захворювань.
Дослідники провели два експерименти на мишах. Першій групі гризунів давали ситний сніданок відразу після пробудження, інший — тільки воду. Водночас вчені збирали зразки крові тварин відразу після пробудження, а також через чотири і вісім годин.
З’ясувалося, що у “голодних” тварин спостерігалося різке зниження числа моноцитів – білих кров’яних клітин, що відіграють важливу роль в боротьбі зі злоякісними пухлинами, патогенами і запальними реакціями.

Вже через чотири години після пропущеної ранкової їжі 90% моноцитів зникли з кровотоку мишей, а за вісім годин їх майже не залишилося.
Виявилося, що голод викликав стресову реакцію мозку, що в свою чергу змусило моноцити переміститися в кістковий мозок, де вони перейшли в неактивний стан. Одночасно з цим утворення нових клітин сповільнилося.
Через 24 години, коли мишам знову надали доступ до корму, моноцити починали повертатися в кровотік, але різке збільшення їхньої кількості тільки нашкодило організму: спостерігалися ознаки серйозного запалення, що послабило стійкість до інфекційних хвороб і підвищило ризик проблем із серцем.
Вчені резюмували: хоча голодування може мати корисні наслідки, слід враховувати всі можливі ризики і підготуватися до негативної реакції організму не тільки на період обмеження їжі, а й після нього.
Джерело: Immunity