Нездорові схеми харчування – провісники проблем з психічним здоров’ям. Існує науково підтверджений зв’язок між моделями нездорового харчування – пропуск їжі, суворі дієти, швидка їжа – з проблемами психічного здоров’я.
Чим загрожує пропуск їжі або сувора дієта
У нашому повному тривоги житті пропуски їжі занадто поширені. Або наш розум зайнятий надмірним занепокоєнням і страхом, або у нас немає апетиту.

Але пропуск їжі викликає гіпоглікемію (коли рівень цукру в крові падає нижче нормального рівня), що може привести до таких поширених симптомів тривоги, як дратівливість, нервозність, запаморочення і слабкість. Згідно з дослідженнями, повторна гіпоглікемія лише підсилює тривожність.
Дієта також може викликати симптоми, схожі на тривогу, особливо якщо ви виключите одну з основних поживних речовин (вуглеводи, жири або білки).
Рекомендація:
- намагайтеся їсти кожні дві години п’ять разів на день (1. Сніданок, 2. Здоровий перекус, 3. Обід, 4. Здоровий перекус, 5. Вечеря);
- їжте різноманітні натуральні цільні продукти, багаті складними вуглеводами, незамінними жирними кислотами, білками, вітамінами і мінералами;
- приклади натуральних продуктів – овочі, цільні злаки, бобові, фрукти, горіхи, насіння, зелень, м’ясо і риба.
Зловживання фастфудом або продуктами швидкого приготування
Поширена харчова звичка – швидка їжа, яку можна розігріти в мікрохвильовці, солодкі продукти, рафіновані вуглеводи, холодне м’ясо, соуси, заправки і продукти з довгим списком інгредієнтів.
Така їжа в основному містить хімічні інгредієнти і добавки, які, згідно з дослідженнями, можуть сприяти неспокою, одночасно знижуючи настрій, і змінювати соціальну поведінку.
Про які хімічні добавки йдеться:
- штучні підсолоджувачі, наприклад, аспартам;
- харчові барвники, тобто червоний №40 і жовтий №5;
- підсилювачі смаку, такі як глутамат натрію (MSG).
Барвники та штучні підсолоджувачі – це нейротоксини, які, як було виявлено, порушують роботу нервової системи, що призводить до підвищення рівня тривоги.
Згідно з дослідженнями, вживання аспартаму пов’язують з поведінковими і когнітивними проблемами. Можливі нейрофізіологічні симптоми включають проблеми з навчанням, головний біль, судоми, мігрень, дратівливий настрій, тривожність, депресію і безсоння.
Рекомендація:
- замініть упаковані і продукти швидкого харчування натуральними цільними;
- найпростіший спосіб – заповнити основну частину щоденних калорій з овочів і цільних злаків. Ці продукти є хорошим джерелом складних вуглеводів, які забезпечують повільне вивільнення енергії, підтримують стабільний рівень цукру в крові і допомагають контролювати тягу до нездорової їжі.
Нездорові харчові звички
- їсти занадто мало або переїдати;
- недостатня кількість овочів, цільних злаків та інших натуральних продуктів;
- вживання занадто великої кількості обробленої їжі і напоїв з високим вмістом жиру, солі або цукру;
- неправильне пережовування їжі.
Ці погані звички в їжі можуть вплинути на споживання необхідних поживних речовин – вуглеводів, білків, незамінних жирних кислот, вітамінів і мінералів, які необхідні для психічного здоров’я і функціонування нервової системи.
Дослідження показали, що дефіцит певних поживних речовин може вплинути на настрій і рівень тривоги.
Таких поживних речовин, як вітаміни групи В, вітаміни С і Е, магній, селен і омега-3, жирні кислоти не вистачає людям з тривожними розладами та іншими проблемами психічного здоров’я.
Рекомендація:
- оберіть здорову і збалансовану дієту, багату овочами і цільними злаками, уникайте оброблених продуктів;
- їжте регулярно і в міру;
- правильно пережовуйте їжу, щоб оптимізувати споживання необхідних поживних речовин;
- практикуйте осмислене харчування, не відволікайтеся на телефон або телевізор.
Джерело: Психологічна підтримка