Рецепт чашушулі – неймовірно ароматної та апетитної страви грузинської кухні, зовсім не складний у приготуванні.
Чашушулі – це вишукана страва, що поєднує в собі багатий смак м’яса, свіжість овочів та аромати приправ. Поглибмося у світ грузинської кухні, щоб дізнатися більше про цю смачну та красиву страву.
У класичному рецепті приготування чашушулі використовують телятину, але, за бажанням, можна взяти й інше м’ясо до вашого смаку (яловичину, баранину, свинину або м’ясо птиці).
М’ясо спочатку смажать до приємного кольору, а потім тушкують з овочами та духмяними спеціями.
Як готувати чашушулі за класичним рецептом, які спеції та прянощі використовувати та яких загальних порад дотримуватися – читайте в матеріалі.
Щоби страва вийшла з неперевершеним автентичним смаком, замість звичайної каструлі використайте глиняний посуд.
Чашушулі рецепт покроково
Основними овочами для приготування цієї страви є помідори, цибуля, часник та солодкий перець. Зі спецій окрім солі та чорного меленого перцю можна у страву додати мелений коріандр, перець чилі та суху аджику. Із зелені експерти рекомендують використовувати кінзу. Але якщо вона вам не до смаку, її можна замінити на петрушку або кріп.
Інгредієнти:
- телятина без кістки (грудинка або гомілка) – 1-1,5 кг
- помідори (м’ясисті, червоні) – 4 шт.
- болгарський перець – 1-2 шт.
- цибуля – 3 шт.
- часник 3-4 зубки
- томатна паста 1-2 ст. л.
- сіль – 2-3 ч. л.
- мелений чорний перець – 1/4 ч. л.
- мелений коріандр, хмелі-сунелі, суха аджика – по 1 ч. л. (без гірки)
- зелень до смаку – 1 пучок
- олія або жир – для смаження
Як готувати чашушулі:
- М’ясо промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на шматочки.
- Усі овочі промиваємо. Цибулю чистимо та нарізаємо тонкими півкільцями. М’якоть болгарського перцю та помідори нарізаємо кубиками. Часник пропускаємо через прес.
- У сковороді розігріваємо олію або жир, викладаємо м’ясо і смажимо, періодично помішуючи, близько 5 хвилин.
- М’ясо перекладаємо у глиняний горщик. А на олії чи жирі, що залишився, смажимо овочі. Спочатку викладаємо цибулю і смажимо 5-6 хвилин.
- Потім викладаємо помідори та солодкий перець, тушкуємо 5 хвилин.
- Всипаємо у сковороду усі спеції, додаємо томатну пасту. Готуємо ще близько 2-3 хвилин.
- Заправлені овочі перекладаємо у горщик до м’яса. Вливаємо 1 склянку води та доводимо на плиті до кипіння.
- Потім глиняний горщик накриваємо кришкою і готуємо чашушулі в духовці за 190-200 °С близько 1 години 20 хвилин.
- За 5-10 хвилин до закінчення приготування додаємо зелень та перемішуємо.
Подаємо приготовлений за цим рецептом чашушулі з вареним розсипчастим рисом або картоплею, тонким лавашем та грузинським вином.
Фото: Depositphotos