Квас із цикорію – це не лише освіжаючий газований напій, але і джерело корисних речовин.
Його приємний смак робить його відмінним варіантом прохолодного напою для теплої пори року.
Цикорій, рослина з родини айстрових, використовувався як засіб для приготування напоїв ще в давнину. У XIX столітті у Франції корінь цієї рослини почали використовувати як альтернативу для приготування кави, а згодом він став популярним складником і для інших напоїв.
Як приготувати квас із цикорієм просто і швидко, та що додати, щоб було ще ароматніше – читайте в матеріалі.
Рецепт квасу із цикорію
Якщо ви любите солодкий квас, цукру можна додати на 70-100 г більше. Родзинки для приготування цього напою промивати не можна. Це важливо!
Інгредієнти на 5 літрів води:
- цикорій розчинний – 6 ч. л. (без гірки)
- вода – 5 л
- цукор – 500 г
- лимонна кислота – 2 ч. л. (без гірки)
- дріжджі сухі – 2 ч. л. (без гірки)
- родзинки – 4 ст. л.
Приготування квасу із цикорію:
- В емальовану каструлю вливаємо 4,5 л води, всипаємо цукор і доводимо до кипіння.
- У 500 мл теплої води розчиняємо цикорій.
- Потім переливаємо його в каструлю, перемішуємо. Накриваємо кришкою і залишаємо на плиті охолоджуватися до кімнатної температури.
- У склянку вливаємо 100-150 мл теплого напою з каструлі, всипаємо дріжджі й гарно перемішуємо.
- Переливаємо дріжджі в каструлю з напоєм, перемішуємо, накриваємо кришкою. Залишаємо на 4 години під кришкою. Зверху повинна з’явитися пінка – це говорить про те, що процес приготування квасу правильний.
- Беремо дві банки об’ємом 3 літри кожна. У банки всипаємо по 2 ст. л. родзинок (не промивати!). Вливаємо напій з цикорію.
- Банки з квасом із цикорію накриваємо кришками та поміщаємо у холодильник на 14-24 години.
- Потім розливаємо напій у склянки і смакуємо.
Рецепт квасу із цикорію дуже простий! Спробуйте приготувати, щоб насолодитися його багатим смаком і ароматом!

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.