Крем-брюле – це символ розкоші та витонченості у світі десертів. На вигляд він неперевершений, але рецепт крем-брюле зовсім не складний, а тому його легко і просто можна приготувати в домашніх умовах.
Хоча точне походження рецепта десерту крем-брюле залишається предметом сперечань серед гастрономічних істориків, його поява, ймовірно, все-таки пов’язана з французькою кухнею.
Класичний рецепт крем-брюле дуже простий і вимагає мінімальної кількості інгредієнтів: вершків, яєчних жовтків, цукру та ванілі. Але й можуть використовуватися й інші складники, наприклад цедра лимона чи апельсина.

Десерт крем-брюле: рецепт в домашніх умовах
Інгредієнти на 3 порції:
- яйця – 6 шт.
- цукор – 230 г
- вершки 33% жирності – 500 мл
- ваніль – дрібка
- вода – 30 мл +цукор 2 ст. л.
- спирт – 40 мл
- цукор тростинний – 1 ст. л.
Як приготувати крем-брюле:
- Вершки вливаємо у зручну ємність, ставимо на водяну баню і нагріваємо, але до кипіння не доводимо. Наприкінці додаємо дрібку ванілі.
- У невелику каструльку всипаємо цукор (230 г), вливаємо воду та готуємо карамель. Перевіряємо готовність, капнувши трішки карамелі у холодну воду. Повинна утворитися кулька приємного бурштинового кольору.
- Потім поступово, постійно помішуючи, вливаємо гарячі вершки в карамель та розчинюємо їх у ній.
- Відокремлюємо жовтки від білків. Жовтки розтираємо з 2 ст. л. цукру. Ретельно збивати не треба!
- Тепер поступово, постійно перемішуючи, по 3-4 ст. л. вводимо в жовтки вершки з карамеллю.
- Отриману рідину розливаємо через ситечко у порційні керамічні формочки.
- Запікаємо крем-брюле в духовці за 130-140 °С близько 40 хвилин. Десерт охолоджуємо і поміщаємо у холодильник на 4-5 годин.
- Крем-брюле посипаємо цукром (бажаного тростинним) та трішки поливаємо спиртом. За допомогою пальника робимо апетитну скоринку. Смачного!
Крем-брюле можна подавати як самостійний десерт або в поєднанні з фруктами та ягодами. Важливо також враховувати, що цей десерт краще подавати одразу після карамелізації цукру, щоб зберегти хрустку верхівку десерту.
Секрети смаку крем-брюле:
- Для найкращого смаку обирайте якісну ваніль або використовуйте ванільний екстракт.
- Переконайтеся, що молоко або вершки не нагріваються до кипіння, а жовтки не згущуються під час змішування.
- Карамелізація цукру повинна бути рівномірною, без перегріву, щоб уникнути гіркоти.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.