Квашені баклажани з морквою і часником – це чудова заготовка на зиму, яку можна додавати до салатів, супів і закусок.
Усім шанувальникам грузинської кухні пропонуємо рецепт пікантних баклажанів. Гості будуть у захваті!
Квашені баклажани, фаршировані морквою і часником: рецепт
Інгредієнти:
Зараз дивляться
- 1,5 кг баклажанів
- 5 стеблин селери
- 2 морквини
- 2-3 болгарских перці
- 4-5 голівок часнику
- по пучку свіжої зелені кропу, петрушки і базиліку
Для маринаду:
- Вода
- 30 г солі на 1 літр
- 2 лаврових листки
- 5 горошин перцю
Як приготувати квашені баклажани:
- Готуємо воду для бланшування. У каструлі доводимо до кипіння воду і додаємо сіль із розрахунку 30 г солі на 1 л води.
- Баклажани миємо, плодоніжки видаляємо. На кожному баклажані робимо поздовжній надріз, залишаючи по краях приблизно 1,5 см.
- Підготовлені баклажани закладаємо в окріп і бланшуємо 5 хвилин.
- Баклажани викладаємо на друшляк, встановлений на глибоку миску, на баклажани ставимо гніт і залишаємо за кімнатної температури.
- Вимиту моркву очищаємо і тремо на великій тертці. Очищені зубчики часнику дрібно рубаємо ножем, змішуємо моркву з часником.
- Вимиту зелень дрібно рубаємо і додаємо до моркви з часником.
- Вимитий і очищений від плодоніжок перець нарізаємо тонкою соломкою та змішуємо з морквою, часником і зеленню.
- Закладаємо в розрізи охолоджених баклажанів овочеву суміш і викладаємо в посуд розрізами догори.
- Готуємо маринад. У киплячій воді розчиняємо сіль, додаємо лавровий лист і перець, проварюємо маринад протягом трьох хвилин після закипання і заливаємо фаршировані баклажани.
- На баклажани ставимо гніт і залишаємо за кімнатної температури на 5-7 днів. Потім зливаємо розсіл у каструлю і проварюємо 5 хвилин.
- Готові баклажани перекладаємо в чисті банки, заливаємо гарячим розсолом і стерилізуємо (банки об’ємом 1 л стерилізуємо 15 хвилин від моменту закипання).
- Герметично закриваємо банки кришками, перевертаємо догори і накриваємо рушником.
- Залишаємо банки до повного охолодження, після чого зберігаємо в темному прохолодному місці.
Ще більше цікавих рецептів на кожен день можна знайти на сайті Смачно.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.