Фото Їжа

Лисички на зиму: рецепти смачних заготовок

Лисички на зиму

Лисички – одні з найулюбленіших грибів багатьох. Ніжний смак робить їх ідеальними для різноманітних страв.

Гриби лисички мають низьку калорійність, тому вони – чудовий продукт для тих, хто стежить за своєю вагою.

Смачні заготовки на зиму з лисичок

А як щодо того, щоб заготувати лисички на зиму? У цьому матеріалі ми поділимося рецептами лисичок на зиму.

Зараз дивляться

Готувати будемо лисички в маслі, правильно заморожувати їх сирими чи вареними та маринувати лисички на зиму.

Лисички: правила збирання та підготовки

Лисички багаті на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини, що робить їх відмінним доповненням до будь-якого раціону. Однак, як і будь-які інші гриби, вони потребують уважності під час збирання.

Гриби найкраще збирати у чистих, екологічно безпечних районах, якомога далі від промислових підприємств, доріг та звалищ. Гриби легко поглинають токсини з навколишнього середовища, тому важливо обирати чисті місця для їх збирання.

Важливо вміти відрізняти лисички від інших грибів, особливо від несправжніх лисичок, які можуть бути отруйними. Їстівні лисички мають яскраво-жовтий або помаранчевий колір, пружну текстуру і приємний грибний аромат. Несправжні лисички часто мають більш яскравий або тьмяний колір і неприємний запах.

Як відмити лисички від піску та бруду

Після збирання лисички слід ретельно очистити від бруду та промити. Гриби краще обробляти відразу після збирання.
Старі або пошкоджені гриби можуть містити шкідливі речовини або бути зараженими мікроорганізмами, тому їх краще взагалі не збирати.

Спосіб 1

  • Наливаємо у велику миску або каструлю холодну воду та всипаємо сіль (приблизно 1 ст. л. на 2 л води).
  • Викладаємо гриби, злегка перемішуємо їх у воді та залишаємо на 10 хвилин.
  • Після цього ще раз перемішуємо та даємо піску осісти на дно.
  • Лисички промиваємо 2-3 рази холодно водою і викладаємо на друшляк, щоб видалити зайву воду.

Спосіб 2

  • Кожен гриб промиваємо під проточною водою, допоки не будемо впевнені в тому, що пісок відійшов. Можна використовувати м’яку кухонну щітку чи губку, щоб було легко очистити гриби від піску.

Лисички на зиму в маслі

Інгредієнти на три банки об’ємом 0,5 літра:

  • лисички (перебрані) – 7 л
  • вершкове масло – 2 пачки (400 г)
  • олія – 100 мл
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • сіль – до смаку

Приготування лисичок в маслі на зиму:

  1. Гриби промиваємо та обсушуємо зручним для вас способом. Великі гриби нарізаємо.
  2. Цибулю чистимо, миємо, нарізаємо кубиками. Смажимо у невеликій кількості олії близько 10-12 хвилин.
  3. Беремо дві великі сковороди, вливаємо 75 мл олії та ставимо їх на вогонь.
  4. Розділяємо на однакові частини гриби та викладаємо у сковороди. Готуємо, періодично перемішуючи, до випаровування рідини.
  5. Додаємо по 200 г вершкового масла, смажену цибулю, сіль до смаку і готуємо близько 10 хвилин.
  6. Викладаємо гриби у стерилізовані банки, закручуємо кришками та залишаємо до повного охолодження.

Зберігаємо лисички в маслі в холодильнику. Рекомендований термін зберігання – до 4-5 місяців.

Найпростіший рецепт лисичок на зиму – правильно підготувати їх та зберігати у морозилці.

Як заморозити лисички на зиму в морозилці

Інгредієнти:

  • лисички (варені чи сирі перебрані, промиті та обсушені)
  • додатково: зіп-пакети чи інші ємності з кришками для заморожування

Приготування заморожених лисичок:

  1. Варені або сирі лисички викладаємо на зручні для заморожування піддони в один шар.
  2. Піддони поміщаємо у морозилку на ніч.
  3. Потім дістаємо їх і перекладаємо у зіп-пакети чи іншу зручну тару для зберігання.

Як маринувати лисички на зиму

Мариновані лисички стануть чудовою закускою або доповненням до салатів.

Інгредієнти:

  • лисички – 800 г
  • вода – приблизно 1 л
  • оцет 9% – 1/3 склянки
  • цукор – 3 ст. л. без гірки
  • сіль (крупна, не йодована) – 35 г
  • горошини духмяного перцю – 8-10 шт.
  • лавровий лист – 1 шт.

Мариновані лисички: рецепт покроково

  1. Перебрані лисички гарно промиваємо, нарізаємо, але не дуже дрібно (якщо є великі гриби).
  2. Поміщаємо гриби у каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння та зменшуємо вогонь. Варимо після закипання води 25 хвилин.
  3. На каструлю ставимо друшляк і переливаємо гриби. Коли грибний відвар повністю стече, гриби промиваємо проточною водою.
  4. З грибного відвару готуємо маринад. Додаємо до нього цукор, сіль, горошини перцю та лавровий лист. Даємо йому закипіти та варимо близько хвилини.
  5. Додаємо у маринад гриби й готуємо разом, після закипання, ще 7-8 хвилин.
  6. Гриби з маринадом перекладаємо у стерилізовані банки та закатуємо.

Термін зберігання – до 10 місяців. Перед вживанням їм варто дати настоятися не менше 30-45 днів.

Заготовки з лисичок на зиму дозволяють насолоджуватися улюбленими грибами навіть взимку. Спробуйте ці рецепти, щоб знайти свій улюблений спосіб зберігання! Смачної зими!

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка