Найкорисніші – восьминіг та морські гребінці. Як правильно вибирати морепродукти

морепродукти

Морепродукти – окремий клас продуктів харчування, які люди вживають у їжу. Сюди належать риба, молюски, рослини. Хтось любить дари моря, іншим же до них байдуже.

У Всесвітній день моря, який відзначається 30 вересня, клінічний дієтолог, інтегративний нутриціолог Марія Ревун розповіла Фактам ICTV про користь морепродуктів для здоров’я, а також, кому їх не варто вживати.

Користь морепродуктів

– Головна користь морепродуктів – у тому, що вони багаті на йод, мідь, калій, магній, сірку, кальцій, Омега-3, а також білок, який легко засвоюється організмом, на відміну від м’ясних продуктів, – зауважує Марія Ревун.

За її словами, з усіх морепродуктів найкориснішими вважаються восьминіг і морські гребінці, які містять високу концентрацію вітамінів групи B та йоду, необхідних для гармонійного розвитку і роботи нервової системи.

Зараз дивляться

Через те, що морські мешканці живуть в унікальному середовищі, їх складно замінити іншими продуктами. Вони все ж мають бути частиною раціону.

– У раціоні кожного повинна бути риба або морепродукти – 1-2 рази на тиждень, за умови, що людина не має жодних алергічних реакцій на дану групу товарів, – додає Марія Ревун.

Морепродукти: користь, шкода та як обирати Фото 1

Шкода морепродуктів

Однак не всі можуть їх їсти.

– Є невеликий відсоток тих, хто погано переносить морепродукти. Їх не варто вживати людям із порушеним згортанням крові та зі схильністю до алергії, – наголошує дієтолог.

Крім того, вони можуть бути шкідливими, якщо мешкали у не зовсім екологічно чистих місцях.

– Через складну екологічну ситуацію у світі дари моря часом викликають отруєння, якщо мешкали у місцях, де вода містить важкі метали, шкідливі бактерії і промислові відходи, – пояснює фахівець.

Чи є користь після заморозки

Україну лише на півдні омивають моря, тому її не можна назвати морською державою. Через це більшість морепродуктів привозять. В ідеалі, якщо продукти правильно заморожувалися і транспортувалися, вони не мають втратити корисні властивості.

– Зазвичай морепродукти піддаються шоковому заморожуванню. Під час такої заморозки зберігається до 80-90% корисних речовин, – каже Марія Ревун.

Однак це не завжди так. Тому під час купівлі морепродуктів необхідно пам’ятати про такі правила:

  • заздалегідь ознайомитися з магазином або із постачальником;
  • переконатися, що на прилавку є етикетка з повною інформацією про продукт і виробника;
  • уникати перекупників і сумнівних місць продажу;
  • зважати на термін придатності;
  • не купувати заморожені морепродукти, якщо їхня упаковка надута, розкрита або порвана;
  • не брати упаковки з кристалами льоду – найімовірніше, продукт довго зберігався або розморожувався і знову заморожувався.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Диетолог | Киев | Ревун Мария (@maricadoo)

Як обирати морепродукти

Марія Ревун перерахувала рекомендації щодо вибору кожного виду морепродуктів.

На що варто звертати увагу:

  • Креветки

Тут потрібно придивлятися до хвостиків: якщо вони випрямлені, це означає, що креветки загинули до термічної обробки, і краще їх залишити на прилавку. Потемніння голови, різні плями, нерівномірне забарвлення говорять про те, що креветка почала псуватися.

Краще купувати креветки, заморожені сухим способом.

  • Восьминоги

Вони повинні мати запах морської води.

Свіжі восьминоги пружні під час натискання, гладенькі, блищать, їхня шкіра бордово-коричнева, а очі прозорі, без помутніння.

  • Устриці

Краще купувати живі закриті раковини з приємним запахом морської води і водоростей.

  • Мідії

Вони мають пахнути морською сіллю і свіжістю. Вибирати краще ті, що більші: вони соковитіші.

Раковина мідії повинна бути щільно закрита і не мати пошкоджень.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка