Полуниця – смачна літня ягода, яку зазвичай споживають свіжою. Проте з цієї ароматної ягоди можна приготувати багато цікавих страв та напоїв.
Факти ICTV підготували для вас пʼять рецептів страв із полуниці, які точно сподобаються кожному.
Вареники з полуницею
Як полуниця дуже солодка та ароматна, цукор в начинку можна не додавати чи замінити його медом.
Інгредієнти для тіста:
- борошно пшеничне – 2 склянки;
- вода – 3/4 склянки;
- яйце куряче – 1 шт.;
- цукор – 1 ч. л.;
- сіль – 1/3 ч. л.
Для начинки:
- полуниця – 300 г;
- цукор – 1,5 ст. л.
Як готувати:
- Налийте в миску холодну воду та розбийте туди яйце. Додайте цукор і сіль. Ретельно перемішайте суміш.
- Тепер додайте просіяне борошно та замісіть тісто. Воно має вийти еластичним і не дуже м’яким.
- Перекладіть тісто в пакет і залиште в морозилці на 10 хв.
- Тепер займіться полуницею: помийте ягоду та відріжте хвостики. Висушіть полуницю, перекладіть у миску та посипте цукром.
- Охолоджене тісто розріжте на чотири частини та скачайте в джгути.
- Отримані джгути наріжте на однакові шматочки та сформуйте кульки. Занурте їх у борошно та тонко розкатайте.
- В середину кожного шматочка викладіть 1 ст. л. полуниці з цукром. Зверніть увагу, що сік від полуниці потрібно буде злити.
- Зліпіть вареники та киньте їх у киплячу підсолену воду на 5 хв.
Подавати вареники з полуницею можна зі сметаною чи улюбленими джемами.
Салат із полуницею
Не зайвим у цьому салаті також буде сир. Найкращий варіант – кульки моцарели.
Вам знадобиться:
- полуниця – 500 г;
- рукола – 2 пучки;
- бальзамічний оцет – 2 ст. л.;
- оливкова олія – 2 ст. л.;
- сіль – 1/4 ч. л.;
- чорний перець – 1/4 ч. л.;
- підсмажений волоський горіх – 1/2 склянки.
Приготування:
- Далі усе просто. Помийте та наріжте кожну полуницю на чотири частини. У великій мисці перемішайте ягоду з 1 ст. л. бальзамічного оцту та дайте постояти 10 хв.
- В окремій мисці змішайте столову ложку бальзамічного оцту з оливковою олією, сіллю та перцем. Змішайте полуницю, помиту руколу, підсмажені горіхи і залийте салат заправкою з олії та оцту.
- Залиште готовий салат у холодильнику на 1 год, а потім насолоджуйтеся.
Сирні кульки з полуницею
За бажанням у цей десерт можна додати дрібку ванілі.
Для смачного десерту вам знадобиться:
- пісочне печиво – 200 г;
- масло вершкове – 90 г;
- сир домашній – 150 г;
- цукрова пудра – 2 ст. л.;
- полуниця – 150 г;
- кокосова стружка – 20 г.
Приготування:
- Подрібніть печиво в блендері до крихт. Перекладіть печиво в миску, додайте розтоплене вершкове масло та ретельно перемішайте масу.
- Тепер додайте домашній сир і цукрову пудру. Замісіть тісто.
- Полуницю вимийте та переберіть, відріжте хвостики. Відщипніть від готового тіста невеликий шматочок, сформуйте з нього кульку та розкачайте в тонкий кружечок. Усередину покладіть цілу ягоду та загорніть тісто.
- Готові кульки посипте кокосовою стружкою і залиште в холодильнику на 20 хв.
Заливний пиріг із полуницею
Замість кефіру у тісто можна додати не жирну сметану чи натуральний йогурт.
Інгредієнти:
- яйця – 3 шт.;
- борошно – 350 г;
- ванільний цукор – 8 г;
- цукор – 150 г;
- кефір 2,5% – 250 г;
- вершкове масло – 100 г;
- розпушувач – 1,5 ч. л.;
- полуниця – 300 г;
- сіль – дрібка.
Як готувати:
- У мисці зʼєднайте яйця і цукор, збийте їх міксером до утворення білої маси.
- Розтопіть вершкове масло та додайте до яєчної маси. Тепер влийте кефір і ретельно перемішайте суміш.
- В окремій мисці змішайте просіяне борошно, розпушувач, сіль та ванільний цукор.
- Всипте в рідку основу борошно та перемішайте тісто до однорідності.
- Змастіть форму для випікання маслом і злегка притрусіть борошном.
- Вилийте готове тісто в форму та занурте в нього цілу полуницю. Ягоди мають потонути.
- Випікайте пиріг у розігрітій до 180 °С духовці 50 хв.
Перед подачею притрусіть пиріг цукровою пудрою та прикрасьте полуницею.
Круасан з полуницею
Приготування круасанів з полуницею – чудова ідея для смачного сніданку або швидкого перекусу під час обідньої перерви.
Для ідеального сніданку вам знадобиться:
- готові круасани – 2 шт.;
- мʼякий сир – 40 г;
- полуниця – 50-70 г;
- мелений коріандр – 2 дрібки;
- гілочка мʼяти.
Приготування:
- Підготуйте усі інгредієнти: помийте полуницю та мʼяту. Ягоди просушіть і відріжте хвостики. А листочки мʼяти відокремте від стебла.
- Розріжте круасани вздовж, але стежте, щоб половинки не були розділені до кінця.
- Наріжте полуницю на тонкі слайси.
- Нижню частину круасана намастіть мʼяким сиром. Зверху викладіть слайси полуниці та посипте меленим коріандром.
- Прикрасьте круасан листочками свіжої м’яти та насолоджуйтеся смаком.
Раніше ми писали, як приготувати чизкейк із полуниці, полуничний молочний коктейль, ягідне смузі та смачне варення.