Картопляники з грибами в духовці – хороша альтернатива, якщо звичні страви з картоплі вже приїлися. Це незвичне поєднання знайомих для українців інгредієнтів, яке обов’язково потрібно спробувати.
Шеф-кухар Євген Клопотенко розповів рецепт приготування картопляників із грибами в духовці.
Як приготувати картопляники з грибами
Інгредієнти:
- 5-6 картоплин;
- 200 г борошна;
- 200 г печериць (5-6 шт.);
- 3 яйця;
- 20-25 г вершкового масла;
- 2 зубки часнику;
- 200-300 г яловичих кісток (для соусу);
- 15-20 мл білого сухого вина (для соусу);
- 1 цибулина;
- сіль – до смаку
Приготування картопляників:
- Картоплю очистіть і наріжте довільними невеликими кубиками. Покладіть в сотейник, додайте 2 зубчики часнику і сіль до смаку. Відваріть приблизно 20 хв. до готовності картоплі.
- Злийте воду з готової картоплі, витягніть зубчики часнику, вони потрібні були для аромату, і зробіть пюре. У поре потрібно залишити якомога менше рідини, щоби тісто вийшло потрібної консистенції. У картопляне пюре додайте 2 жовтки та посоліть за смаком.
- Додайте борошно. Якщо ви відчуваєте, що його трохи не вистачає, можна додати ще трохи. Добре вимішайте тісто, воно повинно бути щільним і не падати з ложки.
- Печериці добре промийте та наріжте дуже дрібним кубиком. Очистіть одну цибулину та наріжте її приблизно таким же дрібним кубиком, як і гриби.
- Розігрійте сковороду з 1 ст. л. рослинної олії та обсмажте гриби до випаровування рідини. Потім додайте до грибів кубики цибулі. Смажте на невеликому вогні до прозорості цибулі.
- Сформуйте з картопляного тіста круг, як для вареників. Викладіть всередину начинку з грибів. Закрийте начинку шаром тіста та сформуйте кульку, приблизно як для пиріжків.
- Змастіть підготовлені картопляники яєчним жовтком і випікайте в духовці за 180 °C приблизно 20 хв.
- Для соусу на ту ж сковороду викладіть кістки трохи присипані борошном. Смажте на сильному вогні без масла приблизно 4-5 хв до утворення рум’яної скоринки.
- Потім викладіть кістки зі сковороди та дайте їй охолонути приблизно хвилину. Потім поверніть сковороду на середній вогонь і додайте 15-20 г вина.
- Додайте 20-25 г вершкового масла і посоліть за смаком. Зачекайте кілька хвилин до випарювання вина.
- За можливості готовий соус краще процідити через сито, він вийде досить концентрованим. Готові картопляники збризніть соусом або умочіть в нього та подавайте до столу гарячими.
Читайте також:

Джерело: Євген Клопотенко
Зараз дивляться