Темна листова зелень зменшує руйнівну дію стресу

шпинат

Уже понад два місяці, як через війну змінилося життя українців. Одні переїхали жити в інше місце, інші залишилися, та психологічний стан у всіх приблизно однаковий. Стреси не дають нормально жити.

Цей стан сильного психоемоційного стресу продовжується, незважаючи на деяке звикання до ситуації.

Та хронічний стрес порушує не лише наше звичне життя, але і життя клітин нашого тіла, пошкоджує та руйнує їх, знижує активність імунної системи, порушує роботу внутрішніх органів та систем організму.

Зараз дивляться

Хронічний стрес – одна з основних причин розвитку різноманітних захворювань.

– І навіть якщо ми харчування довели до автоматизму: їмо аби щось поїсти, все ж майте на увазі, що їжа лікує навіть душевні рани, – говорить лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Насамперед, лікувальні властивості має темна листова зелень, вона є критично важливою для кожного з нас, і особливо навесні, і саме зараз, у воєнний час.

Цінність листової зелені 

Всі темні зелені овочі містять багато цінних для здоров’я речовин: вітаміни А, С, антиоксиданти, клітковину, фолати (різні за активністю та дією “різновиди” фолієвої кислоти), вітамін К, магній, кальцій, залізо та калій.

Зелень багата на такі фітонутрієнти: бета-каротин, лютеїн і зеаксантин, які захищають наші клітини від пошкоджень.

У стані стресу потреба у цих сполуках  в десятки (!) разів збільшується.

Отже, включаючи зелені листові овочі до раціону, можна запобігти багатьом захворюванням.

Журнал Neurology пише: одна порція зелених листових овочів на день уповільнює вікові зниження когнітивних функцій. Тобто зелень захищає клітини мозку.

Великий мета-аналіз показав, що споживання зелених листових овочів, включно з хрестоцвітними (капуста, рукола, редька), значно знижує частоту серцево-судинних захворювань.

Збільшення споживання зелених листових овочів покращує ефективність дії омега-3 жирних кислот.

Як зробити зелень смачною

Поєднання смачного та корисного важливе, бо не все, що корисне, смачне – ми це знаємо.

  • Густо посипайте зеленню супи.
  • Додавайте багато різної зелені до омлетів та яєць-скрамбл.
  • Кладіть у бутерброди між сиром та м’ясом (шинкою) багато зелені.
  • Додавайте до смузі, навіть якщо це фруктово-ягідне кисло-солодке смузі. Шпинат та зелений салат не мають вираженого смаку.

Джерело: Оксана Скиталінська

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка