В українській кулінарії особливе місце посідають різноманітні рецепти варення. Господині готують їх не лише з ягід і фруктів, а й із неїстівних, на перший погляд, пелюсток троянд.
Як приготувати вишукане варення з троянди, читайте в матеріалі Фактів ICTV.
Варення з троянди: рецепт
Неймовірне ароматне та витончене – варто приготувати. Для варення використовуйте лише домашні троянди.
Зараз дивляться
Щоби приготувати смачне варення з троянди, вам знадобиться:
- Пелюстки червоних чи рожевих троянд – 100 г;
- Лимонна кислота – дрібка;
- Цукор – 500 г.
Готувати варення з купованих квітів не можна, вони проходять обробку спеціальними консервантами для збереження зовнішнього вигляду, тому вживати їх небезпечно.
Як готувати:
- Спершу підготуйте троянди: відірвіть від бутонів пелюстки та відріжте білу частину, якою пелюстки кріпляться до квітки.
- Промийте їх під проточною водою та залийте окропом. Через 3-5 хвилин злийте гарячу воду та залийте троянду холодною на 15-20 хвилин.
- Потім злийте воду, викладіть пелюсточки на паперовий рушник і просушіть.
- У мисці змішайте пелюстки троянди, лимонну кислоту та 1/3 цукру. Залиште на 6 год, а після цього часу залийте інгредієнти водою та поставте на вогонь.
- Доведіть варення до кипіння й варіть близько 5 хвилин. Всипте залишки цукру та варіть сироп ще 15 хвилин. Коли пелюстки стануть мʼякими, варення готове.
- Розлийте готову масу по стерильних банках і закатайте кришками.
Рецепт трояндового варення з соком лимона
Для нього вам знадобиться:
- Троянди – 300 г;
- Цукор – 300 г;
- Сік лимона – 1 ст. л.;
- Вода – 250 мл (1 склянка).
Приготування:
- Відокремте пелюстки від троянди та покладіть у миску.
- У каструлю додайте цукор, залийте водою та ретельно перемішайте.
- Поставте каструлю на вогонь і варіть сироп 10 хвилин.
- У гарячий цукровий сироп викладіть пелюстки троянди та перемішайте.
- На маленькому вогні проваріть варення 30 хвилин, а за 3 хвилини до кінця додайте сік лимона.
- Зніміть варення з вогню і дайте йому повністю охолонути.
- Поверніть каструлю з трояндами на вогонь, знову доведіть до кипіння та варіть 15 хвилин.
- Простерилізуйте банки в окропі, над парою або в духовці, залийте в них готове варення та закатайте смаколики на зиму.