Молода картопля вважається стравою універсальною, яку можна вживати разом із м’ясом, рибою та іншими будь-якими продуктами.
До того ж готувати молоду картоплю швидко та просто. З цією стравою впораються навіть кулінари-початківці. Ба більше, для золотистої скоринки її не варто чистити, достатньо ретельно помити.
Для рівномірного запікання найкраще, щоб бульби картоплі були одного розміру.
Нижче в матеріалі чудові рецепти молодої картоплі в духовці.
Запечена молода картопля з часником
Не зайвим буде у цьому рецепті також трішки сушеної м’яти та кропу.
Інгредієнти:
- молода картопля – 1 кг
- олія – 3 ст. л.
- часник – 5-6 зубків
- лавровий лист – 1 шт.
- розмарин – 1 гілочка (необов’язково)
- сіль, чорний мелений перець – до смаку
- зелень – до смаку
Спосіб приготування:
- Нечищену картоплю промити, залити водою і залишити на 10-15 хвилин. Так краще зійде бруд. Після ще раз промити і видалити, якщо такі є, зіпсовані частини.
- Просушити картоплю на паперовому рушнику, в кожній бульбі ножем зробити кілька проколів.
- Почистити зубки часнику та кожен розрізати на 2-3 частини.
- Дрібно покришити розмарин, а лавровий лист розламати на декілька частин.
- У глибоку миску влити олію. Додати часник, сіль, перець, розмарин, лавровий. Все ретельно перемішати.
- Викласти молоду картоплю в олійну заправку. Перемішати, залишити на 5-10 хвилин для просочення.
- Викласти картоплю одним шаром на деко, застелене пергаментним папером або фольгою та змащене олією.
- Розігріти духовку до 200 °C, потім знизити температуру до 180 °C. Запікати картоплю 30-35 хвилин до готовності.
Запечену молоду картоплю з часником подати гарячою, посипавши зеленню для смаку та аромату.
Молода картопля в духовці з вершками
Для приготування цієї страви найкраще підійде моцарела або сулугуні.
Інгредієнти:
- картопля – 1 кг
- вершкове масло – 70 г
- вершки – 0,5 склянки
- часник – 2 зубки
- твердий сир – 150 г
- панірувальні сухарі – до смаку
- сіль та спеції – до смаку
- олія – для змащення форми
Приготування:
- Очищену картоплю нарізати кружальцями, посолити і поперчити. Часник пропустити через прес.
- Вершки і розтоплене та охолоджене вершкове масло змішати, додати натертий на великій тертці сир і часник.
- Форму для запікання змастити олією і посипати сухарями.
- Викласти картоплю та залити вершковою сумішшю. Випікати 30 хвилин за 200 °С.
Подавати до столу, посипавши зеленню та тертим сиром.

Як приготувати молоду картоплю в духовці з грибами
Окрім печериць, чудово підійдуть свіжі гливи чи ерінги.
Інгредієнти:
- вода – 800 мл
- картопля – 500 г
- сіль – 2 ч. л.
- оливкова олія – 1 ст. л.
- печериці свіжі – 150 г
- розмарин свіжий – 100 г
- часник – 1 зубок
Приготування:
- У сотейнику чи каструлі закип’ятити воду. Додати до неї гарно вимиту молоду картоплю, посолити. Варити картоплю не більше 10 хвилин.
- Підготувати печериці. Почистити їх, зрізати ніжки, промити і викласти на паперовий рушник, щоб увібралася вся волога.
- Зубок часнику почистити та роздавити ножем. Гілочки свіжого розмарину обробити і викласти на бульби картоплі та печериці.
- Овочі злегка полити оливковою олією та відправити в заздалегідь розігріту духовку (180 °C). Запікати 15-20 хвилин. Щойно скоринка картоплі підрум’яниться – страва готова.
Як бачимо, способів приготування молодої картоплі в духовці безліч. Тож сміливо насолоджуймося сезонною стравою.
