Фото Їжа

Яка їжа допоможе зігрітися взимку: список корисних продуктів

Їжа взимку
Джерело: Unsplash

Дедалі частіше експерти кажуть про те, що зима в Україні буде важкою. Уже зараз українці економно використовують електроенергію та страждають від віялових відключень світла через ворожі ракетні обстріли.

Люди очікують, що в домівках взимку буде не так тепло, як раніше. Щоби зігрітися, потрібні не тільки генератори, буржуйки та пледи, а й поживні продукти.

Яка їжа допоможе зігрітися взимку, розповідає дієтолог Світлана Фус спеціально для Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Що треба їсти, щоб зігрітися

Експертка зазначає, що харчування восени має свої особливості. Саме в цей період ми перебудовуємо свій раціон на зимовий лад.

Щоб підготувати свій організм до холодної пори, необхідно подбати багато про імунітет, захист шкіри від холоду, нормальну роботу травної системи, а також про те, щоб не набрати за зиму зайвих кілограмів.

Наше харчування протягом року має бути різноманітним і містити овочі, фрукти, каші, хліб, бобові, м’ясо з рибою і яйцями, молочні продукти, рослинні олії, горіхи і, звісно, воду.

Усі ці продукти доступні нам цілий рік. Тому зробити наше харчування корисним не буде проблемою, якщо заздалегідь продумати і внести певні зміни в осіннє меню.

Дуже важливо, особливо в холодну пору року, не допускати гострого голоду. Адже коли ми голодні, через це відчуваємо слабкість, сонливість, починаємо мерзнути.

А з’їдена вчасно їжа дає приплив енергії, підвищує працездатність. Тож у раціоні має бути достатня кількість білка, складних вуглеводів і жирів. Якщо в раціоні білка мало, імунітет слабшає, змінюється гормональний фон, шкіра втрачає тонус, виснажуються м’язи.

Яку їжу потрібно їсти, коли холодно

Обов’язково включайте в осіннє харчування легкозасвоюваний білок. Наприклад, куряче м’ясо, з якого можна приготувати велику кількість різноманітних страв.

Його краще тушкувати, запікати чи варити, тоді воно добре насичує і не перевантажує шлунок.

А повноцінний склад білка забезпечує нашу імунну систему необхідними для неї амінокислотами.

Жири потрібні для синтезу гормонів, збереження вологи в суглобах та шкірі. Вони є джерелом дуже важливих для організму жиророзчинних вітамінів.

Наприклад, вітамін А необхідний для підтримки захисних функцій легень, слизових оболонок і шкіри від інфекцій.

Бажано, щоб у харчуванні були жири не тільки рослинного, а й тваринного походження – вершкове масло, сири, сметана, яйця і навіть трохи сала.

Якщо не брати більше норми, врахувати їх у загальній кількості жирів у раціоні, вони дадуть ситість та зігріють.

Що треба їсти, щоб зігрітися: складні вуглеводи

Складні вуглеводи не тільки забезпечать енергією, а й будуть підтримувати тривалий час відчуття ситості, покращуватимуть роботу кишківника і обмін речовин. Знайти їх можна:

  • у злаках;
  • бобових;
  • овочах;
  • фруктах.

Ці продукти містять клітковину, яка необхідна для нормальної життєдіяльності нашої кишкової мікрофлори – важливого учасника імунного захисту організму.

Не забувайте про вітамін С та температуру їжі

У холодну пору року вітамін С підтримуватиме імунітет, зміцнюватиме судини, захищатиме шкіру. Щоби не зменшувати його надходження в організм восени, а потім і взимку, необхідно включати в раціон:

  • цитрусові;
  • ківі;
  • заморожені ягоди;
  • квашені овочі.

Важливо, щоб із настанням холодів “обігрів” йшов також зсередини. Тепла їжа і насичує краще, і зігріває. Воду теж пийте теплою.

Харчуйтеся різноманітно і повноцінно, плануйте свої сніданки, обіди та вечері, не пропускайте їх.

Пам’ятайте, що харчуванням ми повинні покривати добову потребу в білках, жирах, вуглеводах, вітамінах і мінералах.

Тільки так ваш організм з настанням холодів зможе отримати максимальну кількість необхідних речовин, щоб боротися з вірусними захворюваннями, депресією, підтримувати захисні функції шкіри і слизових.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка