Засмажка на зиму – заготовка універсальна та швидка у приготуванні. Вона ідеально підходить для супів, борщів, рагу, підливок, тушкованих та запечених страв та соусів. Додавайте її в страви безпосередньо з морозилки, не розморожуючи.
Заздалегідь підготовлена засмажка значно спрощує приготування страв, економить час та зберігає натуральний смак і користь овочів. Спробуйте цей метод і насолоджуйтесь ароматними та смачними стравами всю зиму!
Рецепт засмажки на зиму та інгредієнти, які можна додавати під час приготування – читайте нижче.
Засмажка на зиму: рецепт
У засмажку на зиму з моркви та цибулі, за 1-2 хвилини до закінчення смаження, можна додати також томатну пасту та зелень (кріп чи петрушку). На рекомендовану кількість інгредієнтів достатньо буде 2-3 ст. л. томатної пасти та 3-4 ст. л. нарізаної зелені. Зі спецій можна додати гранульований часник, коріандр і чебрець.
Інгредієнти:
- морква – 1,5 кг
- цибуля – 1,5 кг
- олія – 200 мл
- сіль – 1 ст. л.
- перець мелений чорний – 1 ч. л.
- перець чилі мелений – дрібка
Приготування:
- Овочі чистимо та миємо.
- Цибулю нарізаємо кубиками або півкільцями.
- Моркву натираємо на звичайній середній тертці, але буде яскравіше та апетитніше, якщо натерти її на тертці для корейської моркви.
- У глибокій сковороді розігріваємо олію, викладаємо овочі та смажимо, періодично перемішуючи, до напівготовності. Час приготування – близько 10 хвилин.
- За 2-3 хвилини до закінчення смаження овочі солимо та перчимо. Знімаємо сковороду з засмажкою з вогню та охолоджуємо.
- Потім розподіляємо овочеву засмажку на зручні для вас порції, перекладаємо у будь-яку тару (невеликі пластикові контейнери, пакети з застібкою чи стаканчики). Зберігаємо засмажку на зиму в морозилці. Під час заморожування у пакетах, щоб уникнути утворення льоду, необхідно випустити повітря.
На тарі для зберігання бажано зазначити дату приготування. Рекомендований термін зберігання засмажки з овочів – близько 6 місяців.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.