Фото Їжа

Кріп на зиму: найкращі способи заготовки зелені

Кріп на зиму

Заготовити кріп на зиму – чудова ідея! Адже без нього важко уявити більшість перших та других страв.

Звісно, зараз можна купити свіжу зелень і взимку. Але за ціною вона буде значно вищою, ніж влітку. Та й саме той літній кріп з грядки найкраще смакує у будь-яких стравах.

Як найкраще зберегти кріп на зиму

Способів зберігання кропу на зиму багато. Цю зелень можна заморожувати, консервувати, солити, маринувати та сушити.

Зараз дивляться

Який з них найкращий? Тут немає правил та порад. Все залежить від особистих уподобань кухаря та страв, у які зелень буде додаватися.

Як заготовити кріп на зиму

Пропонуємо найпопулярніші рецепти заготовки кропу. Вибір за вами!

Перед тим як розпочинати заготівлю, кріп треба перебрати, видаливши жовті та підгнивші частини. Потім добре промити його та обсушити. Це зручно буде зробити, розклавши його на паперовому рушнику.

Як заморозити кріп на зиму

Спосіб 1

Підготовлений сухий кріп нарізати та перекласти у пакети для заморозки з застібкою. Помістити у морозилку.

Спосіб 2

Промитий кріп опустити в окріп і пробланшувати 3-5 хвилин. Перекласти його на сито, щоб стекла вода, потім нарізати. Пластикові формочки щільно напресувати зеленню. Загорнути формочки у харчову плівку і помістити у морозилку на зберігання.

Спосіб 3

Для цього способу нам знадобиться промитий і обсушений кріп та олія (соняшникова рафінована чи оливкова). Зелень нарізаємо та викладаємо у формочки. Заливаємо квадратики формочок олією. Обережно ставимо у морозилку і залишаємо до повного заморожування. Потім загортаємо у харчову плівку. Зберігаємо у морозилці.

Як швидко і просто заготовити кріп на зиму? Засолити!

Як швидко засолити кріп – рецепт без стерилізації

Кріп нарізаємо та викладаємо у миску. Додаємо сіль та злегка перетираємо. Зазвичай на 500 г кропу беруть 150 г кам’яної солі. Залишаємо за кімнатної температури на 1 годину. Потім кріп перекладаємо у банки, поливаємо рідиною, що утворилася. Накриваємо банки кришками та поміщаємо у холодильник для подальшого зберігання.

Як найкраще зберегти кріп на зиму? Засушити будь-яким зручним способом.

Як засушити кріп

Спосіб 1

Сушимо кріп у духовці. Промиту та обсушену зелень розкладаємо на деко, застелене пергаментним папером. Поміщаємо деко з кропом у духовку. Сушимо за 40-50 °С з трохи відчиненими дверцятами близько трьох годин. Потім зелень повністю охолоджуємо та перетираємо. Перетерту зелень перекладаємо у банку і зберігаємо у сухому темному місці. Стебла зберігаємо окремо, наприклад, щільно загорнувши їх у харчову плівку чи помістивши у пластиковий контейнер.

Спосіб 2

Сушимо кріп в електричній сушарці. Піддони електричної сушарки застеляємо паперовими рушниками. Розкладаємо зелень в один шар і сушимо 4-6 годин. Зелень, яка добре засушилася, має гарно кришитися. Зберігаємо у чистому сухому посуді, накривши кришкою.

Спосіб 3

Сушимо кріп на повітрі. Промиті та обсушені пучки кропу середнього розміру підвішуємо у приміщенні, яке гарно провітрюється, але сонячне проміння не попадає. Також важливо, щоб у приміщенні не було зайвих запахів. Кріп має зберегти не тільки свій колір (не допускати попадання прямого сонячного проміння), а й свій аромат (без зайвих запахів під час сушіння). Час сушіння – близько двох тижнів. Рекомендований термін зберігання у закритій ємності чи пакеті – до трьох місяців.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка