Походить гуляш з Угорщини, де він був популярною стравою серед пастухів та кочівників. Готували його на вогнищі з простих, доступних продуктів, але смак був завжди неперевершеним.
З того часу гуляш став не просто стравою, а справжнім символом угорської кухні, який гордо представляють на святкових застіллях та щоденних обідах.
Рецепт гуляшу зовсім не складний у приготуванні. Це такий собі мікс супу та другої страви. Основні продукти: яловичина або телятина, картопля, цибуля, морква, болгарський перець і, звісно, багато спецій.
Приготовлений з найсмачнішого м’яса, свіжих овочів та чудових спецій, цей густий гуляш просто тане у роті та розкриває повний букет смаків. Копчена паприка, яка додається до цієї страви, надає їй неповторного смаку та кольору.
І хоча кожна угорська господиня має свій власний рецепт гуляшу, основний інгредієнт завжди один – любов до традицій та приготування їжі.
Так що, якщо ви ще пробували цей шедевр угорської кухні, час настав. Зануртеся у світ смаку та ароматів!
Як приготувати ситний та смачний гуляш за перевіреним часом рецептом та що додати, щоб було смачніше та ароматніше – читайте нижче.
Гуляш – класичний рецепт
За бажанням до страви також можна додати ріпу або селеру.
Інгредієнти:
- яловичина – 600 г
- картопля – 600 г
- цибуля – 2 шт.
- морква – 2 шт.
- помідори – 2 шт.
- перець болгарський – 1 шт.
- лавровий лист – 3 шт.
- кмин – 1 ч. л.
- паприка копчена мелена – 2 ч. л.
- сіль, мелений чорний перець, перець чилі – до смаку
- жир або олія – для смаження
Приготування:
- Усі овочі чистимо та миємо холодною водою.
- У глибокій сковороді розігріваємо жир або олію, викладаємо нарізану кубиками цибулю і смажимо до прозорості.
- Потім додаємо нарізане кубиками м’ясо і смажимо до світлого кольору м’яса.
- Викладаємо у сковороду нарізані помідори та солодкий перець. Вливаємо води стільки, щоб покривала на 1 см і тушкуємо 1 годину 30 хвилин.
- Тепер черга викладати у гуляш нарізану кубиками моркву та усі спеції. Готуємо ще 20 хвилин.
- Викладаємо нарізану кубиками картоплю, перемішуємо, доводимо до кипіння і готуємо, близько 25 хвилин до готовності картоплі.
Смачний та ситний гуляш готовий. Подаємо гарячим, посипавши зеленню до смаку.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.